Макрон спробує переконати Орбана не блокувати ініціативи ЄС щодо України

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Минулого понеділка до Будапешту літав президент Європейської ради (Ради ЄС) Шарль Мішель аби переконати Віктора Орбана припинити ставити палки в колеса Євросоюзу на шляху зближення України з ЄС. Однак сторони не зуміли до чогось путнього домовитись. Орбан запропонував замість членства України у Євросоюзі якись “Договір про стратегічне пеартнерство між ЄС і Україною”. Звісно, що такий варіант для Києва не є прийнятним.
Відтак “птицю удачі” вирішив спіймати президент Франції Еменуель Макрон. Він запросив угорського прем’єра Віктора Орбана на зустріч у Парижі наприкінці цього тижня для пошуку компромісу щодо початку переговорів з Україною про її вступ до ЄС.
Про це сповіщає видання Politico.
Французький президент та французькі дипломати вважають, що угорського лідера все ще можна переконати підтримати вступ України до ЄС, хоча він значно підняв ставки і вдається до відкритого шантажу.
Деякі дипломати ЄС вважають погрози Орбана політичним спектаклем аби створити враженню, що угорський прем’єр диктує порядок денний іншим 26 країнам Євросоюзу.
Радник Комітету зовнішньої політики Європарламенту і департаменту аналітики Ростислав Демчук з жалем відзначає, що Орбан стає все більш непоступливим та безкомпромісним і дає зрозуміти, що пан Орбан не відступить від своєї позиції щодо невступу України, навіть якщо отримає більше авансових коштів від ЄС на економічні і реформаторські потреби.

peredplata