ВАКС взяв під варту ще одного суддю Київського апеляційного суду, якого підозрюють у корупції

 
Суддя Юрій Слива. Фото: Список суддів Майдану

ВАКС обрав запобіжний захід другому судді Київського апеляційного суду Юрію Сливі у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 2,5 млн грн.

Джерело: Спеціалізована антикорупційна прокуратура, трансляція із зали суду

Дослівно: “6 грудня 2023 року слідчий суддя ВАКС частково задовольнив клопотання прокурора САП та застосував до другого судді Київського апеляційного суду, який разом з іншими трьома суддями апеляційного суду підозрюється в одержанні неправомірної вигоди у розмірі 35 тис. дол. США за ухвалення рішення про скасування арешту майна”.

Деталі: Слідчий суддя застосував до указаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 2,5 млн грн з покладенням відповідних процесуальних обов’язків.

Строк дії запобіжного заходу – 60 діб.

Підозрюваний суддя на засіданні повідомив, що не знав про гроші в подарованій розчинній каві, а коли їх знайшов під час обшуків, то “був в шоці”. Також він заперечив, що ці кошти могли бути за ухвалення рішення. Прокурор зазначив, що пакет із $8300 був прихований за штанами під курткою.

 
 
 

Що передувало:

  • 29 листопада НАБУ і САП викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні хабара у розмірі 35 тис. доларів за ухвалення “потрібного” рішення.
  • Слідство встановило, що один з суддів запропонував одній зі сторін у справі задовольнити скаргу щодо скасування арешту майна приватного товариства. За це йому та трійці суддів у справі представник компанії мав надати 35 тис. доларів.
  • Після одержання хабара суддя-посередник залишив 10 тис. доларів собі, а решту 25 тис. поклав у коробку з-під віскі для подальшої передачі колегам. Вони ж після отримання коштів розділили їх між собою.
  • Колектив суддів апеляційного суду заявив, що вважає неприпустимою “для демократичної правової держави відсутність належної реакції на звинувачення у корупції”.
  • ​​Вища рада правосуддя надала згоду на арешт чотирьох суддів Київського апеляційного суду.
  • 5 грудня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід судді Київського апеляційного суду щодо справи про одержання хабаря у вигляді тримання під вартою до 3 лютого судді Ігорю Паленику. 

peredplata