Налагодили злочинну схему: заступницю керівника податкової Буковини підозрюють в отримані хабарів на понад 300 тисяч гривень

У Києві відбувся суд над заступницею начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області за отримання хабарів у розмірі 376 тисяч гривень.

Про це йдеться в ухвалі Печерського суду від 9 лютого 2024 року, який оприлюднений у Єдиному судовому реєстрі.

Схема отримання хабарів була налагоджена з жовтня 2023 року по січень 2024 року. Гроші заступниця начальника управління ДПС у Чернівецькій області отримувала через посередника.

В ухвалі суду йдеться про те, що двоє осіб підозрюються у тяжкому корупційному кримінальному правопорушенні. Вони розробили та втілили у життя злочинну схему з вимагання та одержання неправомірної вигоди шляхом висловлення прохання та одержання від представника ТОВ “ПРОДТРАНС” за сприяння у погодженні Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

“У період займання посади заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області, у підпорядкуванні якої перебували структурні підрозділи, які здійснюють проведення перевірок щодо наявності підстав для погодження до бюджетного відшкодування юридичним особам податку на додану вартість, виник злочинний умисел, спрямований на одержання на постійній основі від службових осіб суб`єктів господарської діяльності чи їх представників неправомірної вигоди у виді певних відсотків у грошовому еквіваленті від відшкодованої таким суб`єктам суми податку на додану вартість за сприяння в отриманні цих коштів та позитивних висновків під час проведення Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області відповідних перевірок з вказаного питання”, – йдеться ухвалі суду.

Колишній працівник податкової висловлював суб`єктам господарської діяльності або їх представникам вимогу щодо необхідності надання неправомірної вигоди у виді певних відсотків у грошовому еквіваленті від відшкодованої таким суб`єктам суми податку на додану вартість.

За прийняття позитивних рішень щодо відшкодування ПДВ та прийняття позитивного рішення під час перевірки представника ТОВ “ПРОДТРАНС” мав надати неправомірної вигоди у сумі, що становить 11% від отриманого ТОВ “ПРОДТРАНС” бюджетного відшкодування податку на додану вартість за період лютий-липень 2023 року, яка складає 250 000 гривень.

“З метою досягнення злочинного умислу, направленого на протиправне збагачення, створили (підозрювані особи – ред.) уяву для суб’єкта господарської діяльності, що у разі не сплати грошової винагороди на постійній основі (тобто 11% від кожної суми отриманого товариством відшкодування) ТОВ “ПРОДТРАНС” не зможе отримати відшкодування податку на додану вартість за серпень 2023 року та подальші місяці та уникнути негативних наслідків за результатами ініційованої керівництвом Головного управління ДПС у Чернівецькій області позапланової перевірки. Тому суб’єкт господарської діяльності був вимушений погодитися на вимогу”, – йдеться у судовому документі.

3 листопада спільник заступниці отримав від представника фірми грошові кошти у сумі 250 000 гривень. За відшкодування податку на додану вартість в інші місяця було надано неправомірної вигоди у сумі 45 000 гривень, 38 000 гривень та 43 000 гривень.

“Діючи за попередньою змовою групою осіб, реалізовуючи спільний злочинний умисел, у період з жовтня 2023 року по січень 2024 року одержали від представника ТОВ “ПРОДТРАНС” неправомірну вигоду в загальній сумі 376 000 гривень за безперешкодне погодження Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області бюджетного відшкодування ТОВ “ПРОДТРАНС” податку на додану вартість у відповідні періоди, а також невжиття заходів реагування та позитивні висновки в інтересах ТОВ “ПРОДТРАНС” під час проведення Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області відповідних перевірок з вказаного питання”, – йдеться в ухвалі суду.

Печерський суд ухвалив рішення застосувати до підозрюваної запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або альтернативний запобіжний захід у вигляді застави 454 200 гривень.

peredplata