Видавали підроблені документи на сільгосптехніку за офіційні та продавали їх аграріям – на Буковині викрито міжрегіональну організовану групу шахраїв

Видавали підроблені документи на сільгосптехніку за офіційні та продавали їх аграріям – на Буковині викрито міжрегіональну організовану групу шахраїв

Джерело: Чернівецька обласна прокуратура. 

За процесуального керівництва прокурорів Чернівецької обласної та Чернівецької окружної прокуратур викрито злочинне угруповання, учасники якого підробляли оригінальні документи на сільгосптехніку та продавали їх аграріям як оригінали. 

 

Організатору та двом його спільникам повідомлено про підозру у шахрайстві, закінченому замаху на шахрайство та підробленні офіційних документів і їх збуті (ч. 5 ст. 190, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 190, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України).

 

За даними слідства налагодив злочинну схему 28-річний житель Чернівецького району. До протиправної діяльності чоловік залучив 33-річного брата та знайомого жителя Прикарпаття.

 

Підозрювані діяли на території двох областей України. Інформацію про продаж «оригінальних» офіційних документів до сільськогосподарської техніки старого зразка (з розборки), вони поширювали через підставні профілі у соціальній мережі та на популярному торговельному інтернет-майданчику оголошень.

 

Насправді ж шахраї продавали аграріям підроблені офіційні документи. Ціни коливались в межах 3-7 тисяч гривень за комплект, а замовлення надсилались поштою на умовах післяплати. 

 

Встановлено, що з березня по жовтень 2023 року злочинне угруповання здійснило підробку з метою збуту 28 комплектів документів і шахрайським шляхом заволоділи грошима 13 громадян, крім того, чоловіки здійснили 9 замахів на незаконне заволодіння коштами добросовісних покупців.

 

Одного з учасників організованої групи затримали правоохоронці на території Чернівецької області під час спроби відправити чергову партію документів.  

 

Під час санкціонованих обшуків виявлено та вилучено готові підроблені документи, чисті бланки свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, номерні знаки та печатки з необхідними для здійснення злочинної діяльності відтисками.

 

Досудове розслідування у зазначеному провадженні здійснюють слідчі Чернівецького районного та слідчого управління ГУНП у Чернівецькій області за оперативного супроводу відділу протидії кіберзлочинам в Чернівецькій області ДКП Нацполіції та кіберпідрозділу СБУ.

peredplata

Залишити відповідь