Ентоні Блінкен співав і лабав на гітарі в київському кабаку

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Ось вже кілька днів не відвідував свою сторінку… Не мав що сказати людям.
Учора українські ЗМІ з великим захопленням писали як держсек США Ентоні Блінкен співав і лабав на гітарі в якомусь київському кабаку. Оскільки в такому амплуа я бачив Блінкена вже вдруге, то його київський кураж на мене не справив жодного враження. Рівень гри і співу … – ну такий собі, десь як у сільському клубі на танцях. А от 71 річний словацький письменник Юрай Цинтула мене реально потрас своїм безбашенним і відчайдушним вчинком. Серед білого дня біля будинку виїздних засідань словацького уряду в містечку Гандлова словацький журналіст, письменник, поет, засновник літературного клубу “Веселка” Юрай Цинтула всадив з пістолета дві кулі в прокремлівського прем`єра Словаччини Роберта Фіцо. Одна куля поцілила в тулуб, інша в голову. Зараз пан Фіцо в тяжкому стані перебуває в госпіталі. Нападник Юрай Цинтула з фінгалом під лівим оком знаходиться в поліцейській дільниці під вартою.
Поцікавився творчістю Юрая Центули. Письменник випустив три поетичні збірки: «Sen rebela», «Diptych», «Osy» — сатира, у 2010 році видав роман «Posolstvo obete», у 2015 році — книгу про ромів — «Efata».
З 2015 року є членом Асоціації словацьких письменників.
Також стало відомо, що Юрай Центула є активістом словацьких ліберальних партій “Ліберальна Словаччина” і “Прогресивна Словаччина”. Цинтула брав активну учась у масштабних акціях протесту проти прокремлівської політики нинішнього уряду Словаччини та як і інші опозиційні політики виступає за допомогу Україні і надання їй зброї. Разом з тим письменник займався кулевою стрільбою, оскільки також пережив збройний напад і згодом влаштувався працювати в приватне охоронне агентство. Таким чином Юрай Центула зумів легально придбати вогнестрільну зброю, якої сьогодні він намагався застрелити прем`єра Словаччини. Тож виявляється ліберали і письменники лірики бувають різними.
З нетерпінням чекаю на нові подробиці з Братислави від своїх колег, які пильно стежать за подальшим розвитком подій.

peredplata