Завдяки прокуратурі виробник меблів для Нової української школи сплатить до бюджету громади на Буковині понад 600 тис грн

Завдяки прокуратурі виробник меблів для Нової української школи сплатить до бюджету громади на Буковині понад 600 тис грн.

Прокурори Чернівецької окружної прокуратури захистили в суді інтереси держави у сфері охорони дитинства в частині стягнення штрафних санкцій (пені та штрафу) на суму понад 600 тис грн з недобросовісного постачальника за невчасну поставку шкільних меблів для потреб освітніх закладів міста.

Встановлено, що у 2020 році управління освіти Чернівецької міської ради уклало договір з ТОВ «Фабрика меблів «Династія» на понад 4,3 млн грн.

Пізніше сторони з порушеннями підписали додаткову угоду, на підставі якої строк поставки шкільних меблів було продовжено на майже три місяці. При цьому, будь-яких обґрунтованих, законних підстав та документально підтверджених об’єктивних обставин для продовження строку поставки товару за договором закупівлі на дату укладання додаткової угоди не було.

Більше того, встановлено, що постачальником в цей період було виконано щонайменше 7 договорів закупівлі щодо поставки аналогічних шкільних меблів для загальноосвітніх навчальних закладів Волинської та Закарпатської областей, які були виконані ним в повному обсязі без жодного порушення визначених цими договорами строків поставки.

Такі дії постачальника прокуратурою розцінено як такі, що призвели до нівелювання інституту публічних закупівель, як засобу забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвитку добросовісної конкуренції, погіршення матеріально-технічного забезпечення закладів освіти міста та освітнього процесу в цілому.

Правова позиція прокуратури щодо неправочинності угоди про продовження строку поставки товару та стягнення штрафних санкцій за несвоєчасну поставку товару підтверджена постановою Західного апеляційного господарського суду, якою скасовано рішення Господарського суду Закарпатської області про відмову в задоволенні позовних вимог прокурора.

Окрім того, ухвалою Верховного суду від 13.06.2024 постачальнику меблів відмовлено у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою на рішення суду апеляційної інстанції.

Джерело: Чернівецька окружна прокуратура

 

 

 

peredplata

Залишити відповідь