Коли буковинці зможуть поїхати до Румунії без віз

Ще на початку весни буковинців, котрі живуть на кордоні з Румунією, збентежила чутка, нібито вони можуть їздити до Румунії без віз, з одним лише паспортом громадянина України.

Приводом для її появи стало повідомлення про те, що 1 квітня цього року Міністри закордонних справ Румунії та України Тітус Корлицян та Андрій Дещиця парафували в межах засідання «НАТО-Україна», яке відбулося в Брюсселі, текст Угоди між Урядом Румунії та Кабінетом Міністрів України про малий прикордонний рух.

Декотрі буковинці вже навіть спробували перетнути кордон з одним лише паспортом. Та по інший його бік такого «жарту» не зрозуміли — румунські прикордонники без пояснень випровадили українців назад на Буковину. Люди обурені: хіба домовленість між Україною та Румунією не діє?
— Парафування не є підписанням Угоди, — пояснює Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован. — З технічної точки зору це означає тимчасове посвідчення тексту, який був узгоджений під час переговорних процесів.

Остаточне ж підписання Угоди відбудеться лише після завершення усіх необхідних внутрішніх процедур українською стороною — румунська владнала ці формальності ще в березні.

Для більшого розуміння суті Елеонора Молдован пояснює, що Угода регулює умови здійснення малого прикордонного руху, а саме перетинання державного румуно-українського кордону громадянами, які проживають в прикордонній смузі Румунії і України та мають наміри відвідати іншу сторону в культурних, соціальних, сімейних, економічних цілях на не більш ніж тримісячний безпе-рервний термін перебування.

— Угода поширюється на громадян, які проживають в 30-кілометровій смузі по один та інший бік спільного кордону. Ця смуга може бути збільшена до 50 кілометрів від лінії кордону, якщо адміністративно-територіальні одиниці розташовуються і поза 30-кілометровою лінією кордону, — розповідає Генеральний консул.

Окрім того, положення Угоди стосуються лише тих громадян, котрі протягом останніх трьох років законно проживають в прикордонній смузі Румунії та України. До числа таких осіб додаються їхні чоловік/дружина, повнолітні та неповнолітні діти, що перебувають на утриманні, навіть якщо вони не проживали протягом останніх трьох років на прикордонній території. Зазначені особи зможуть перетинати румуно-український кордон без віз на підставі відпо-відного документа – дозволу малого прикордонного руху.

Проте коли саме Угода буде підписана, Елеонора Молдован не повідомляє. Матимемо надію, що це таки відбудеться. Адже днями (13 травня) Чернівецьку область з робочим візитом відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Румунії в Україні Корнел Іонеску. На зустрічі з головою облдержадміністрації Романом Ванзуряком він говорив про можливість підписання зазначеної угоди в Чернівцях, оскільки саме на Буковині проживає найбільша в Україні румунська громада та існують міцні зв’язки між двома країнами.
Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata