Воєнна прокуратура закликала сім\’ї військовослужбовців не перешкоджати діяльності військових частин

Воєнна прокуратура закликала сім'ї військовослужбовців не перешкоджати діяльності військових частин Буремні події, які відбуваються на Сході нашої держави, спонукали керівництво Збройних Сил України прийняти рішення щодо передислокації окремих військових частин і підрозділів з пунктів постійної дислокації в західних регіонах держави на розташовані у Дніпропетровській та Миколаївській областях навчальні полігони з метою підвищення рівня їх професійної підготовки та бойового злагодження.

Більшість військовослужбовців регіону, розуміючи складність і напруженість ситуації в країні, свято і непорушно дотримуються Конституції та законів України, Військової присяги, віддано служать українському народові, сумлінно і чесно виконують військовий обов’язок, накази командирів.

Проте, використовуючи підвищену соціальну напругу в суспільстві, окремі громадяни з метою дестабілізації обстановки ініціюють протестні настрої, виступи, акції, перешкоджають діяльності військових частин, блокують військові містечка та під\’їзди до них. Останнім часом такі факти мали місце на Буковині, Рівненщині та Львівщині.

За час проведення мобілізаційних заходів органами прокуратури Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері зареєстровано лише поодинокі випадки відмови чи ухилення від виконання обов’язків військової служби.

Як повідомляє Прокуратура Західного регіону України з нагляду за додержанням законів, діючим законодавством передбачено кримінальну відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією, ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, дезертирство, самовільне залишення військової частини або місця служби, непокору, невиконання наказу, захоплення державних будівель або споруд, групове порушення громадського порядку, блокування транспортних комунікацій, заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку тощо.

Нагляд за додержанням законодавства про військовий обов’язок і військову службу, про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей являється пріоритетним напрямком діяльності прокуратур Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері. Прокурорів орієнтовано на оперативне реагування на інформацію про порушення законодавства, вжиття передбачених законом заходів щодо їх усунення. Жодне порушення законодавства не буде залишено без уваги і реагування.

Про наявні порушення законодавства, існуючі проблеми громадяни можуть повідомляти на \”телефони довіри\” прокуратур Західного регіону України.
Телефони чергового прокуратури Західного регіону України з нагляду за додержанням у воєнній сфері: 096-090-43-96, 095-216-63-65.
\”Телефони довіри\” Чернівецької прокуратури за нагляду за додержанням законів у воєнній сфері – (037) 223-60-07.

peredplata