Хто з буковинців отримає компенсацію за газ, світло, воду

Ціни на життя невпинно продовжують зростати. Наразі підвищуються тарифи на комунальні послуги: газ, електроенергію, а в Чернівцях ще й на воду. Тому держава запровадила новий вид соціальної підтримки – компенсацію. Зокрема, з 1 липня набуває чинності постанова Кабінету Міністрів «Про посилення соціального захисту в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги».

Як розповів заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Юрій Півень, компенсація — це додаткові витрати на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги. Вона споріднена із субсидією, оскільки кошти виділяються з державного бюджету через субвенції і перераховуються на особові рахунки конкретної сім’ї. Проте, на відміну від субсидії, яка вираховується як різниця між оплатою квартири в межах норм споживання і доходами за попередні 6 місяців, компенсація – різниця між сумою, яку платила сім’я в межах норм споживання до підвищення тарифів і оплатою за новими тарифами.

Наприклад,
якщо зараз сім’я платить за комунальні послуги 500 гривень, а після підвищення цін платитиме 750 грн., то різницю в 250 грн. вона отримуватиме у вигляді компенсації.

Обов’язкова умова для отримання такої компенсації — загальний дохід сім’ї має бути меншим за сумарний прожитковий мінімум всіх її членів. При визначенні суми відшкодування враховуються всі особи, зареєстровані в будинку/квартирі.

Нагадаємо, прожитковий мінімум для пенсіонерів – 949 грн., для працюючої особи – 1218 грн., для дитини від 6 до 18 років – 1269 грн., для дитини до 6 років – 1032 грн.

Додамо, що при розрахунку компенсації непрацюючим особам автоматично доплюсовують дохід у розмірі прожиткового мінімуму.

Хто ж конкретно має право на таку державну допомогу, пояснимо на прикладі сім’ї з чотирьох осіб
(чоловік, дружина та двоє дітей: одна — віком до 6 років, друга — від 6 до 18 років).

Сукупна заробітна плата чоловіка та дружини – 4500 грн. на місяць. Прожитковий мінімум для сім’ї становить 4764 грн. (1218 грн.* 2 особи + 1286 грн. + 1032 грн.). Дохід сім’ї менший за прожитковий мінімум для сім’ї. Ця сім’я має право на компенсацію.

Якщо ж сім’я, до прикладу, складається з двох пенсіонерів, один з яких отримує мінімальну пенсію в 949 грн., а інший – 1000 грн., то така сім’я не матиме права на компенсацію, але матиме право на субсидію.

Окрім того, при призначенні компенсації абсолютно не враховується майновий склад сім’ї, наявність в користуванні ще одного житлового приміщення та купівля майна, вартість якого перевищує 10 прожиткових мінімумів (при призначенні субсидії це враховується).

Для призначення компенсації потрібно звернутися із відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. У 10-денний термін після подання заяви заявнику надсилається повідомлення щодо прийнятого рішення про призначення компенсації та її розмір.

Окрім заяви, необхідно надати довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб та довідки про доходи кожної з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку). Компенсація розраховується з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 року.

Розмір призначеної компенсації перераховується щомісяця підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника.
Звернутися до органів соціального захисту може кожен. Їхні працівники на основі наданих документів вирахують, чи має громадянин право на компенсацію чи субсидію.
Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata