Люстрації повинні підлягати всі чиновники-корупціонери, які були при владі з 1991 року, – Оксана Продан

Люстрації повинні підлягати всі чиновники-корупціонери, які були при владі з 1991 року, – Оксана ПроданПро це заявила народний депутат фракції УДАР Віталія Кличка Оксана Продан. За словами політика, корупція як явище в Україні виникло не в 2010 році, а значно раніше

«Всі роки української незалежності корупція з’їдала державу зсередини, результатом чого стало те, що вся система управління згори і до самого низу прогнила, а Україна сьогодні знову виборює право на свободу. Давайте будемо відвертими: кожен уряд, починаючи з 1991 року, доклав руку до цих плачевних наслідків. Тому люструвати необхідно всіх, хто мав відношення до корупції і розвалу держави. І не повинно бути жодних виключень», – відзначила Оксана Продан.

Крім того, в законопроекті №4359а потрібно передбачити норму, за якою автоматично втратять можливість працювати на державній службі чи балотуватися в місцеві органи влади і парламент ті, хто безпосередньо приймав участь в роботі терористичних організаціях на кшталт ЛНР, ДНР, допомагав їм та іншим сепаратистам, в тому числі, в Одесі під час трагічних травневих подій, або ж закликав до розколу країни.

«П’ята колонна або ті, хто не бачать себе в єдиній, незалежній Україні не повинні отримати жодного шансу на реінкарнацію у владі. Інакше це буде міна уповільненої дії, яка рано чи пізно знову вибухне», – підкреслила народний депутат.

В результаті доопрацювання в законопроекті має бути чітко визначено порядок формування та прозорої роботи люстраційних органів, щоб не допустити в них корупції та гальмування люстрації.

«Я особисто буду наполягати на тому, щоб ці поправки були включені в законопроект до того, як він буде розглядатися в другому читанні, і переконана, що голосувати в цілому за документ потрібно вже на початку вересня. Хоча, не виключаю, що будуть чинитися шалений опір, адже значна кількість депутатів проти його прийняття. Максимум, на що вони згодні – підтримати вихолощений текст документу, який не дозволить провести реальну люстрацію. Тому громадські організації, експерти і всі небайдужі повинні активно підключатися до цього процесу, бо є великий ризик, що все, як писав один депутат в смс, закінчиться PRом», – підсумувала Оксана Продан.

peredplata