Віталій Шпак: податок на нерухомість – ключове джерело розвитку територіальних громад

Це наголошував в.о. начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Віталій Шпак під час інтерв’ю:

Віталію Петровичу? Як цього року буковинці сплачують податок на нерухоме майно?

Цьогоріч податок на нерухомість платники сплачують за ставками 2017 року та з використанням пільг, які були законодавчо визначені у цей період. Необхідно врахувати ,що ставки та пільги з податку встановлюють органи місцевого самоврядування. Обчислення суми податку здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості. Податок нараховується та сплачується лише за ту площу, яка перевищує пільгову.

Законодавством визначено , що до 1 липня 2018 року повідомлення – рішення про суму нарахованого податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, надсилається  власникам «понаднормових» квадратними метрів житлової площі. Відтак упродовж 60 календарних днів, з дня отримання повідомлення-рішення від органу ДФС, такі платники зобов’язані перерахувати суму податку на вказані у повідомленні реквізити. Тобто кінцевий термін сплати припадає на 28 серпня 2018 року.

Яка нерухомість може оподатковуватися ? За яку площу потрібно платити податок?

Оскільки податок на нерухомість належить до місцевих, то в різних селах, селищах , містах встановлені різні ставки( але не більше 1,5 відсотка за 1 кв.м. від мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2017 р.) Так само органи місцевого самоврядування визначають і пільги, у тому числі й нульову ставку податку. Щоправда, пільги не поширюються на нерухомість з великою площею.

Заплатити податок на нерухомість буковинці зобов’язані, якщо: площа квартири перевищує 60 кв. метрів., площа будинку перевищує 120 кв. метрів. Сумарна площа квартири і будинки понад 180 кв. метрів. Для квартири площа якої перевищує 300 кв. метрів або будинку площею більше 500 кв. метрів податок визначено у розмірі 25 тис. гривень на рік.

Платником податку на нерухоме майно є кожен, хто володіє нерухомістю, яка потрапляє під оподаткування.

Розрахунок податку простий – тобто, якщо ставка податку у вашому населеному пункті 0,5%, то податок за кожен «зайвий» квадратний метр становитиме 16 гривень. Це 0,5% від мінімальної зарплати у 2017 році (3200 гривень). Якщо ставка 1% – 32 гривні за кв. метр, 1,5% – 48 гривень.

Хочу звернути увагу, що платники мають право до 1 липня звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою зі сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку. Також громадяни мають право подати заяву для нарахування податку якщо інформація про їхню нерухомість відсутня у Реєстрі.

Яка житлова та нежитлова нерухомість не є об’єктом оподаткування?

Повний перелік такої «пільгової» нерухомості визначено нормами ПКУ ст.266.2.2. Серед основних – це об’єкти житлової нерухомості, які належать — багатодітним та прийомним сім’ям, в яких 5 або більше дітей, а також дітям-сиротам та дітям з обмеженими можливостями, які виховуються тільки одним із батьків (не більше одного житлового приміщення на одну дитину); будівлі  дитячих будинків сімейного типу; об’єкти житлової та нежитлової нерухомості що належать громадянам, які проживають у зоні відчуження Чорнобильської АЕС; житлова нерухомість непридатна для проживання , у зв’язку з аварійним станом (якщо це офіційно визнано рішенням місцевої ради) та інші.

Чи є відмінності при сплаті податку , якщо квартира менше 60 кв. м., але здається в оренду?

Якщо громадянин у квартирі не проживає, а здає її в оренду, то необхідно заплатити податок  за всю площу, а не тільки за квадратні метри що перевищують  норму .

І насамкінець, чи передбачено штрафи за несвоєчасну сплату податку на нерухомість ?

Штрафи за несплату чи несвоєчасну сплату різних податків не різняться – нормами ПКУ встановлені такі штрафи:10% від непогашеної суми податкового боргу; – при затримці до 30 календарних днів; 20% від непогашеної суми податкового боргу; – при затримці більше 30 календарних днів. Якщо податок буде сплачено несвоєчасно, то після закінчення граничних строків для його сплати на суму податкового боргу нараховується пеня (з розрахунку 120% річних ставки НБУ, діючої на день виникнення податкового боргу).

Примітка: у 2017році місцеві бюджети Буковини отримали майже 25 млн. грн. податку на нерухоме майно, від початку цього року -10,8 млн. грн.

peredplata