Стан реалізації прав краян на пенсійне забезпечення розглянули на колегії

На засіданні колегії Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, що відбулась 26 червня, розглянули стан реалізації вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

– У Чернівецькій області на обліку перебуває 224,6 тис. одержувачів пенсій. З них 208,1 тис. осіб, або 92,7 %, одержують пенсію за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». При цьому 84,5 % пенсіонерів області отримують пенсії як непрацюючі особи, а 15,5%  значаться працюючими або такими, що здійснюють підприємницьку діяльність. Найбільшу частку контингенту пенсіонерів, а це 81,4%, становлять пенсіонери за віком, 13,3 % – по інвалідності, 2,8 % – у разі втрати годувальника, 2,5 % – за вислугу років, – повідомила під час доповіді начальник управління застосування пенсійного законодавства Яна Кордубан.

Зазначила, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з початку року внаслідок щомісячних перерахунків пенсій особам, які досягають 65-ліття, перераховано пенсії 42978 особам.

Крім того, у зв’язку з підвищенням соціальних стандартів з липня поточного року в області перераховано надбавку до пенсії 1431 особі, які мають статус Почесного донора України. Мінімальний розмір пенсійної виплати з 1.07.2018 зріс з 1373,00 грн. до 1435,00 грн. Загалом перерахунок пенсій з липня поточного року стосувався в області більш як  26 тис. осіб.

Особливу увагу присутніх зосереджено на проведенні роботи щодо надання допомоги громадянам краю у зборі та підготовці документів для підтвердження стажу роботи, що дає право на пенсію за віком. Зважаючи на значне збільшення осіб, в яких відсутній необхідний страховий стаж для призначення такої пенсії, колегія оцінила позитивно практику Чернівецького відділу обслуговування громадян щодо з’ясування в заявників факту їх роботи за кордоном та розгляд можливості врахування його для визначення права на пенсію в Україні.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло Романів наголосив на важливості якісного опрацювання пенсійної документації та безумовного дотримання термінів при призначенні (перерахунках) пенсій. Зауважив, що потрібно активізувати роботу з майбутніми пенсіонерами для завчасного формування макетів пенсійних справ.

За підсумками засідання колегії роботу, спрямовану на реалізацію вимог Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в органах Пенсійного фонду області, визнати такою, що відповідає завданням з реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення. Визначені основні завдання щодо забезпечення своєчасного призначення (перерахунків) пенсій, стабільного фінансування пенсійних виплат та грошової допомоги пенсіонерам.

Про це повідомляє прес-служба ГУ Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

 

peredplata