Угорщина і Польща можуть бути позбавлені права голосу у ЄС

Наш власний кореспондкнт Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Учора, 12 вересня третина членів Єропейського парламенту проголосувала за застосуання дисциплінарних санкцій щодо Угорщини. Угорщину звинуачують у відмові слідувати європейській політиці в сфері міграції, в порушенні прав меншин в країні, обмеженні свободи слова.

Дисциплінарна процедура в підсумку може призвести до позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄС.

Раніше, 15 листопада Єропарламент зробив аналогічний крок щодо можливого позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС (застосування статті 7 Лісабонського договору).

Єропарламент закликає польський уряд не запроваджувати подальших змін до судової системи, якщо вони не гарантують в повному обсязі незалежність судів; виконати рішення Суду ЄС та призупинити вирубування Біловезької пущі; поважати свободу зібрань; засудити “ксенофобський і фашистський марш, який пройшов у Варшаві” 11 листопада; захистити права жінок шляхом надання вільного доступу до контрацепції та уможливлення екстреної контрацепції без медичного припису.

Зараз резолюцію Єропейського парламентущодо Польщі розглядає Рада ЄС та Єропейська рада.

Третім об’єктом покарання стала Росія. Через незаконні дії РФ в Україні, Євросоюз ухвалив рішення про продовження санкцій проти Росії ще на 6 місяців.

Термін запроаджених санкцій триватиме до 15 березня 2019 року. Їх накладено через дії “що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України”.

Обмежувальні заходи стосуються 155 осіб і 44 організацій. Зокрема йдеться про заморожування активів та обмеження в пересуванні світом.

З усього цього мене найбільше тішить те, що нарешті президент Угорщини Віктор Орбан одержа добрячого щелбана по носі від своїх колег по ЄС. Можливо це остудить угорського президента і він знизить градус антиукраїнської риторики.

peredplata