Мінсоцполітики наказом від 29.08.2018 N 1240 затвердило Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві.
Зазначені Правила:
- поширюються на всіх юридичних та фізичних осіб, які провадять діяльність у сільському господарстві і відповідно до законодавства використовують найману працю, та працівників, що працюють у сільськогосподарському виробництві;
- встановлюють вимоги до охорони праці під час одержування продукції рослинництва і тваринництва, вирощування сільськогосподарських культур на відкритому ґрунті, в оранжереях і теплицях;
- є обов’язковими для роботодавців і працівників, які виконують роботи з вирощування, збирання, оброблення продукції рослинництва і тваринництва.
Відповідно Правил роботодавець повинен забезпечити:
– безпечні і нешкідливі умови праці;
– створити службу охорони праці;
– за власні кошти організувати проведення медичних оглядів працівників під час прийняття на роботу (попередній медичний огляд) та протягом трудової діяльності (періодичні медичні огляди);
– забезпечити проходження працівниками навчання і перевірку знань з питань охорони праці;
– забезпечити безпечну та надійну експлуатацію виробничих будівель і споруд;
– забезпечити стан пожежної безпеки;
– опрацювати і затвердити нормативні акти про охорону праці, що діють на підприємстві.
– зобов’язаний організовувати проведення атестації робочих місць за умовами праці;
– повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій;
– повинен забезпечити проведення гігієнічної регламентації та державної реєстрації небезпечних факторів;
– повинен забезпечити проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи технологій, продукції та сировини тощо.
Інформує Марія Нікіта
в. о. начальника відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області