Спадщина: особливості оподаткування

Ставки податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору (ВЗ), за якими оподатковується вартість об’єкта спадщини, залежить від ступеня споріднення спадкоємця зі спадкоємцем, їх резидентського статусу, об’єкта спадщини та належності спадкоємця окремій, визначеній Податковим кодексом України (далі ПКУ), категорії громадян.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення сплачують ПДФО у розмірі 5%, ВЗ – 1,5%.

Крім вищезазначеної ставки оподаткування є винятки, коли вартість спадщини оподатковується за нульовою ставкою, тобто:

а) об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого (батьки, чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені) та другого (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки) ступенів споріднення;

б) вартість власності, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування, а саме:

– об’єкт нерухомості;

– об’єкт рухомого майна (предмети антикваріату або витвори мистецтва, природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраси з використанням дорогоцінних металів та/або дорогоцінного каміння, транспортні засоби та приладдя до нього, інші види рухомого майна);

– готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах;

в) грошові заощадження, поміщені до 02.01.92 р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 рр., погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

Об’єкти спадщини, що успадковуються дитиною-інвалідом також оподатковуються за нульовою ставкою, зокрема, об’єкт нерухомості та об’єкт рухомого майна.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, оподатковується ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ – 1,5%.

При цьому ПКУ передбачено, що дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Така декларація має бути подана до 1 травня року, що настає за звітним (тобто у році, наступному за роком, у якому було здійснене прийняття спадщини або отримання подарунку).

Нагадаємо, що відповідно до податкового законодавства сплата податку має бути здійснена до 1 серпня року, що настає за звітним.

ПДФО та ВЗ у разі спадкування сплачуються спадкоємцем-нерезидентом – за місцем видачі свідоцтва про право на спадщину, а спадкоємцем-резидентом – за своєю податковою адресою.

Звертаємо увагу, що відповідальними особами за сплату податку до бюджету, є спадкоємці, що отримали спадщину.

Інформує сектор організації роботи Чернівецької ОДПІ.

peredplata