Об’єднавчий собор: головне

Обраний на соборі глава отримає томос про автокефалію 6 січня у Стамбулі

Сьогодні, 15 грудня, в Софійському соборі в Києві відбувається історична подія – Об’єднавчий собор,  по закінченню якого оголошено про створення нової Української помісної церкви, а також обраний її глава. Всі новини і подробиці, онлайн-трансляція, фото і відео – в матеріалі РБК-Україна.

20:00 Також джерело РБК-Україна повідомив про те, що перед початком собору УПЦ КП і УАПЦ прийняли рішення про саморозпуск. Саме тому початок собору затяглося.

Крім того, за словами архієпископ Євстратій Зоря повідомив РБК-Україна про те, що після сьогоднішнього собору глава УПЦ МП Онуфрій офіційно втратив статус митрополита Київського і всієї України. Тепер цей титул належить Єпіфанію.

19:06 Як повідомляють джерела РБК-Україна, в ході таємного голосування за кандидатуру Єпіфанія віддали свої голоси 37 архієреїв, а за Симеона – 29. Єпископ Володимир, третій кандидат, голосів не отримав. Кажуть, що його висунення було формальністю. Також джерело повідомило, що митрополит Михайло перед другим туром, щоб уникнути конфлікту взяв самовідвід, а обговорення статуту церкви було напруженим.

У другому турі право голосу мали 66 представників духовенства, в тому числі представники Константинополя – митрополит Гальський Еммануїл, екзархи Данило і Іларіон, і митрополит Амфілохій.

У першому турі всі учасники собору отримали бюлетені, в якому були перераховані всі українські екзархи, які були присутні на соборі.

17:58 Софійській площі виступили також новообраний глава Єпіфаній і спікер парламенту Андрій Парубій. На завершення Порошенко запропонував усім разом заспівати гімн України.

17:39 Президент заявив, що держава не буде втручатися в справи церкви. За його словами, ніхто не буде нав’язувати українцям якусь церкву, кожен має право вибору.

Об'єднавчий собор: головне

Фото twitter.com/poroshenko

17:37 Порошенко подякував главі УПЦ КП Філарета за внесок в розвиток української церкви. Також він подякував главі УАПЦ Макарія.

17:29 За Єпіфанія в другому турі проголосувало більшість архієреїв. До другого туру також вийшли митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Волинський і Луцький Михайло. Як відомо, Єпіфаній є патріаршим намісником Філарета.

1+
0+

17:21 “Слава богу і слава Україні” – так почав свою промову Петро Порошенко. Він привітав українців зі створенням нової української автокефальної церкви.

17:18 Нарешті! Собор закінчено. Главою автокефальної української церкви обраний Єпіфаній.

Об'єднавчий собор: головне

Фото: Єпіфаній Думенко (cerkva.info)

16:58 На сайті президента опублікували фото Об’єднавчого собору. Так як засідання закрите, всім цікаво що ж там відбувається.

3+
2+
1+
0+

Фото president.gov.ua

16:46 Нагадаємо, що глава нової української автокефальної православної церкви, який буде обраний на соборі, 6 січня відправиться в Стамбул, де отримає томос.

16:16 Фото виступу Порошенка на Об’єднавчому соборі.

3+
2+
1+
0+

Фото twitter.com/poroshenko

15:35 Президент говорить про те, що томос про автокефалію вже чекає в Стамбулі. І залишився останній крок, щоб його отримати – обрати главу нової української церкви. Він закликав об’єднається і прийняти рішення з цього питання.

Об'єднавчий собор: головне

15:23 Петро Порошенко виступає зі зверненням під час Собору.

Об'єднавчий собор: головне

15:06 В мережі з’явилася інформація про те, що нібито на території Софії сталася пожежа. Однак в ГСЧС цю інформацію спростували. Повідомляється, що близько 13:00 на різдвяній яркарке близько Софійській площі в одному з павільйонів загорілося масло під час приготування їжі. Продавці кинули сковороду на сніг, ніж попередили початок пожежі.

Об'єднавчий собор: головне

14:39 На Софійській площі біля стін собору дуже погано працює мобільний зв’язок. Ймовірно, глушилка знаходиться прямо на території Софії Київської, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Люди, що залишилися на площі, слухають концерти українських музикантів в очікуванні рішення Об’єднавчого Собору православних церков в Україні.

14:28 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, кількість людей на Софійській площі помітно зменшилася. Люди, які приїхали з регіонів, розосередилися по центру Києва. Поруч працює різдвяний ярмарок, де продають гарячу їжу і алкоголь. Правопорядок охороняють посилені наряди поліції і Нацгвардії з автоматичною зброєю.

1+
0+

13:56 А ось так виглядає засідання Об’єднавчого собору. Фото в своєму Facebook опублікував спікер президента Святослав Цеголко.

Об'єднавчий собор: головне

Фото facebook.com/svyatoslav.tsegolko

13:47 В учасників Об’єднавчого собору перед входом в Софійський собор забирають телефони та іншу техніку. Нібито з міркувань безпеки. Про це РБК-Україна повідомило інформоване джерело.

13:24 Священик з УПЦ Київського патріархату Богдан Шевченко у себе в Facebook опублікував фото реєстрації на собор двох з представників УПЦ Московського патріархату. Це митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький), а також митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Скільки всього архієреїв з УПЦ МП беруть участь в соборі не відомо.

Об'єднавчий собор: головне

Фото facebook.com/oBohdanTymoshenko

Об'єднавчий собор: головне

Фото facebook.com/oBohdanTymoshenko

12:58 Скільки за часом триватиме Об’єднавчий собор – невідомо. На площі перед Софією люди співають, спілкуються, гріються в пунктах обігріву і чекають рішення.

7+
6+
5+
4+

12:46 Начальник київської поліції Андрій Крищенко розповів про те, що в центрі міста затримали двох осіб зі зброєю. У одного з них був при собі ніж, у другого – нунчаки. Їх доставили у відділення.

12:20 Як повідомляє прес-служба УПЦ КП, в Софії почався Об’єднавчий собор. У храмі Малої Софії відслужили літургію, а після пройшла реєстрація учасників Собору.

1+
0+

Фото cerkva.info

Раніше очікувалося, що перед його початком буде виступ Петра Порошенка.

12:10 Нагадаємо, що за інформацією РБК-Україна, на соборі УПЦ Київського патріархату 13 грудня, більшість архієреїв підтримали кандидатуру Єпіфанія (Думенко) на пост глави нової української церкви.

Однак хто очолить українську автокефальну православну церкву стане відомо тільки після сьогоднішнього таємного голосування.

11:57 Фото прибуття Порошенко в Софійський собор

3+
2+
1+
0+

11:38 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, з периметра Софійській площі зняли оточення і Порошенко пройшов через натовп людей в супроводі кількох охоронців. Він привітав присутніх, після чого зайшов в Софійський собор через центральний вхід, в той час як делегати об’єднаної собору потрапляли на територію через бічний.

11:29 Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко опублікувала у себе в Facebook фото з Софії.

11:22 А ось вже і Петро Порошенко прибув до Софії.

11:16 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, на Софійську площу приїхав Андрій Парубій. А ось президента поки немає.

У Софійському соборі почали дзвонити дзвони.

11:06 Петро Порошенко та Андрій Парубій ще не прибули на Об’єднавчий собор. Для президента зробили огороджений коридор в Софійський собор, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Він повинен буде пройти через натовп людей, виступити перед учасниками Собору і чекати його рішення. Після президент представить новообраного предстоятеля нової української автокефальної православної церкви народу.

Очікувалося, що Порошенко прибуде в Софію в 10 ранку.

10:55 На Софійській площі працює мобільний пункт обігріву. Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, всередині постійно знаходиться близько 50 людей. Вони змінюють один одного по черзі.

1+
0+

10:48 Напередодні собору РБК-Україна провело опитування серед жителів Києва. Ми поцікавилися у людей чи знають вони, що таке томос, Об’єднавчий собор, як вони ставляться до того, що українська церква отримає автокефалію і важливо чи це для України.

10:42 У зв’язку з проведення Об’єднавчого собору в центрі Києва сьогодні посилено заходи безпеки. Щоб потрапити на Софійську площу, потрібно пройти через рамки безпеки. Також поліція проводить огляд особистих речей і перевіряє документи. До Софійського собору всі підходи перекриті.

10:26 Петро Порошенко затримується. Його прибуття на площу очікувалося о 10:00. На сцені перед Софією виступив віце-прем’єр Геннадій Зубко.

10:07 Міністр культури Євген Нищук зі сцени на Софійській площі заявив, що влада не втручається в церковні справи, але люди прийшли підтримати об’єднання православних церков.

“Час від часу з цієї сцени ми будемо переповідати, що відбувається всередині на Соборі”, – додав він.

4+
3+
2+
1+

10:02 Люди продовжують прибувати на Софійську площу. Один з маршрутів – від метро Золоті ворота через Володимирську вулицю.

2+
1+
0+

09:58 Відкрита частина собору буде транслюватися на всіх телеканалах, а також на великих екранах перед Софійським собором. На даний момент на площі все чекають прибуття Петра Порошенка, який повинен виступити перед початком собору.

09:40 Прохід на Софійську площу можливий тільки через металошукачі. Перед рамками чергу в кілька сотень людей, які тримають в руках державні прапори. Вони скоординовано приїхали з різних міст. Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, прохід на “сектора” вільний.

Об'єднавчий собор: головне

9:35 Як повідомило джерело РБК Україна, брати участь в соборі будуть 192 делегата. З УПЦ КП зберуться 126, з яких 42 єпископа, 42 священика і 42 мирянина. Від УАПЦ – 12 архієреїв, 12 священиків і 12 мирян. З представників УПЦ МП буде 10 єпископів, 10 священиків і 10 мирян. Нагадаємо, що всі учасники собору отримали від Варфоломія офіційне запрошення, згідно з яким кожен з них може взяти з собою одного священика і одного мирянина.

09:20 На Софійській площі вже зібралися тисячі людей.

8+
7+
6+
5+

09:05 Вчора стало відомо про те, що Об’єднавчий собор пройде в закритому режимі. Це означає, що на територію Софії представники преси пройти не зможуть, а голосування за главу нової української церкви буде відбуватися за закритими дверима. Транслювати будуть тільки спільну молитву архієреїв і вітальне слово.

Що буде на Об’єднавчому соборі

На соборі будуть представлені всі три діючі православні церкви в Україні (Київського патріархату, Московського та Автокефальної православної церкви).

У Київському патріархаті повідомили, що собор буде помісним, тобто ієрарх від кожної церкви візьме ще з собою клірика і одного ченця або мирянина. За приблизними оцінками, взяти участь в Соборі збираються понад 40 архиєреїв УПЦ (Київського патріархату), 14 – від УАПЦ, 3 або 4 – від УПЦ (Московського патріархату).

Об'єднавчий собор: головне

Фото: Софійський собор (РБК-Україна)

З вищого керівництва країни на соборі буде присутній президент Петро Порошенко.

На порядку денному три головних питання: створення нової помісної церкви; обрання предстоятеля; затвердження її статуту (томос – важлива частина статуту).

За підсумками собору новообраний предстоятель відправиться в Стамбул, де з рук самого Вселенського патріарха Варфоломія отримає томос про автокефалію. Передбачається, що це відбудеться в ході першої спільної літургії в Стамбулі 6 січня.

Хто стане главою нової УПЦ

Головними претендентами на посаду глави нової УПЦ називають митрополита Луцького і Волинського Михаїла (Зінкевича) і митрополита Переяславського та Білоцерківського Єпіфанія (Думенко). Кандидатуру останнього, за інформацією РБК-Україна, більшістю голосів підтримавархієрейський собор УПЦ Київського патріархату в четвер, 13 грудня.

Об'єднавчий собор: головне

Фото: Єпіфаній Думенко (wikimedia.org/Frolexandr)

Який буде нова автокефальна церква

Статус автокефалії буде означати те, що нова УПЦ буде самокерованої адміністративно незалежною і канонічної поряд з Російським патріархатом та іншими православними церквами. На даний момент єдино визнаною в Україні є лише УПЦ (Московського патріарха), яка знаходиться в управлінні Російської православної церкви (РПЦ). Нова Українська православна церква зможе самостійно визнавати своїх святих на своїй території, а також контактувати з іншими церквами без посередників.

4+
3+
2+
1+

Фото: Хресна хода на підтримку єдиної церкви в рамках святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі-України (РБК-Україна)

У вирішенні будь-яких спірних управлінських питань останньою інстанцією буде Вселенський патріархат. З Константинополя єпископи також будуть отримувати міро (олія), яке використовується в церковних обрядах.

Позиція Московського патріархату

У Московському патріархаті Собор вважають “незаконним зборами розкольників”. З їх точки зору, Константинополь не має права скликати будь-які збори в Україні та давати автокефалію без згоди всіх канонічних православних церков (включаючи РПЦ).

Об'єднавчий собор: головне

Фото: митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич), глава УПЦ МП митрополит Онуфрій і вікарій Київської Митрополії архієпископ Обухівський Іона (РБК-Україна)

Раніше синод УПЦ МП навіть заборонив своїм ієрархам брати участь в Соборі. Нагадаємо, 15 жовтня 2018 року у відповідь на рішення Вселенського патріархату надати автокефалію української церкви, синод РПЦ вирішив повністю розірвати з ними всі відносини.

peredplata