КАРАСЬОВ: ВИБОРИ ПРОЙДУТЬ В УМОВАХ НАПІВВОЄННОГО СТАНУ, А ТИМОШЕНКО ПЕРЕМОЖЕ

За будь-якого результату президентських і парламентських виборів – це вже не буде та конфігурація влади, яка утворилася у 2014-ому. Наступного року Україна входить у «період дуже складного транзиту влади».

 

Таку думку висловив під час експертної дискусії на тему: «Україна 2018/19. Підсумки та прогнози» Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій, передає INTV.

За словами політолога, є побоювання, що мирної зміни влади в Україні не відбудеться, бо «є багато інтересів».

Водночас, складається враження, що «ставки нашого оточення (східного або західного) на цих виборах є набагато вищі, ніж наші внутрішні ставки», зауважив експерт.

 

Попри те, що юридично режим воєнного стану не продовжено, «він залишиться як політична стратегічна реальність».

«І ці вибори пройдуть в умовах напіввоєнного стану, в умовах воєнного стану як політичної і фактичної реальності (…) І зрозуміло, що у цій ситуації набагато більше шансів у тих, хто сьогодні займає посаду Верховного Головнокомандувача, а не у шоуменів, представників шоу-бізнесу, якихось культурних еліт, тощо», – зазначив В. Карасьов.

 

Він не виключив відновлення воєнного стану «у будь-який момент», оскільки, «репетиція, експериментик» вже відбувся.

«Тут же ж не тільки адміністративний ресурс, тут ж ще й ідеологічний ресурс. Тому що будь-який крок вправо-вліво – і ти вже «зрадник» або можна отримати ще якийсь інший ярлик. Це дуже «тонка» гра для патріотичної опозиції», – наголосив політолог.

 

Попри все, навіть якщо президентська виборча кампанія пройде в умовах напіввоєнного стану, то лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко все одно переможе, спрогнозував В. Карасьов.

 

Важливо, щоб самі вибори пройшли так, аби ні у кого не було сумнівів у легітимності переможця. Бо якщо громадяни не визнають результатів голосування, якщо всередині України виникнуть протиріччя, які самі українці не зможуть подолати, то тоді «за нас будуть вирішувати геополітичні гравці», резюмував директор Інституту глобальних стратегій.

 

peredplata