У Чернівцях підприємство оштрафували на 150 тисяч за порушення трудового законодавства

На приватних підприємствах, що надають послуги з утримання багатоквартирних житлових будинків в Чернівцях, інспектори Держпраці  виявили порушення трудового законодавства

На підставі депутатського звернення щодо можливих порушень законодавства про працю, а також на підставі матеріалів територіальних органів Пенсійного фонду України та Державної фіскальної служби, головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області провели інспекційні відвідування на новостворених приватних підприємствах, що надають послуги з утримання багатоквартирних житлових будинків в  обласному центрі.Про це інформує Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Зокрема, на одному із підприємств у порушення вимог статті 24 Кодексу законів про працю України – «Укладення  трудового договору» – виявлено допуск працівника до роботи  без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу працівника.

Водночас роботодавець не повідомив про факт працевлаштування громадянина у територіальний орган Державної фіскальної служби.

Інспектори Держпраці також встановили, що на підприємстві порушувалися  норми належної оплати праці.

Зокрема, керівнику підприємства  у порушення статті 94 Кодексу законів про працю України – «Заробітна плата», статті 95  – «Мінімальна заробітна плата. Індексація заробітної плати»  та статті 31 Закону України  «Про оплату праці» – «Відомості про оплату праці працівника» –  заробітна плата виплачувалася у меншому розмірі, ніж це було передбачено штатним розписом та законодавчо встановленої на державному рівні мінімальної заробітної плати.

За порушення законодавства про працю в Управлінні Держпраці у Чернівецькій області на роботодавця накладено постанову про стягнення фінансових санкцій.

Загальна сума штрафу, накладена  на підприємство,  – 152 643 гривні (сто п’ятдесят дві тисячі шістсот сорок три гривні).

Грубі порушення трудового законодавств встановлено ще на одному приватному підприємстві  з надання послуг з управління багатоквартирними житловими будинками у Чернівцях:   працівників було допущено до виконання своїх функціональних обов’язків на підставі цивільно-правових угод, які роботодавець вправі укладати лише у разі виконання одноразових робіт.

У  ході інспекційного відвідування,  головні державні інспектори відділу нагляду з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у  Чернівецькій області встановили:  роботи,  які виконував персонал,  мали системний характер.  А  саме:  посади було затверджено штатним розписом (згідно класифікатору посад), а виконувана робота – передбачена посадовими інструкціями.

Роботодавець здійснив  фактичний допуск до роботи п’ятьох  працівників,  підмінивши  трудові відносини цивільно – правовими.

Такі дії  є порушенням статті 24 Кодексу законів про працю України – «Укладення трудового договору».

Під час інспекційного відвідування фахівці територіального органу Державної служби України з питань праці виявили  також порушення при нарахуванні та виплаті заробітної плати керівнику підприємства та інші порушення трудового законодавства.

Відносно підприємства Управлінням  Держпраці у Чернівецькій області винесено постанову про стягнення штрафної санкції за порушення законодавства про працю у сумі 599 403 гривні (п’ятсот дев’яносто дев’ять тисяч чотириста три гривні).

 

peredplata