Кримінальний український Париж: про що воліють писати онлайн-ЗМІ Чернівців

Третину новин на сайтах Чернівців становить кримінал

Стрічка новин щодня формує інформаційний простір читачів. Кожна редакція в праві самостійно обирати тематичну складову свого контенту, але саме цей свідомий концептуальний вибір визначає з чим читач «піде від нас», проведе свій день і що останнє він дізнається перед сном.

У моніторинговий тиждень з 11 по 15 лютого 2019 року під аналіз потрапили п’ять інтернет-видань Чернівців: «Молодий буковинець», «Погляд», «БукІнфо», «АСС» та «0372».

В рамках моніторингу визначалася тематику новин місцевих сайтів, та досліджувалося, які теми є ведучими в локальному інформаційному просторі.

Загалом, було проаналізовано 533 новини на п’яти ресурсах.

У публікаціях інтернет-медіа Чернівців тематика з розділу “Кримінал” була домінуючою. Частіше за все місцеві онлайн-видання вдавались до висвітлення надзвичайних подій, аварій, діяльності правоохоронних органів, а вже потім інформували про події соціальної тематики. Доля «кримінальних» новин у загальній кількості склала 32% або 168 новин. Зазвичай до «чорнухи» вдаються аби набрати більше переглядів, хоча такі новини дещо викривляють місцевий інформаційний простір і впливають на емоційний стан читачів.

Плюс, у більшості випадків, це інформація прес-служб силових відомств, яка не потребує авторських зусиль і є в наявності навіть у інформаційно «наймертвіший» день.

На другому місці за популярністю стали новини соціальної тематики: події у сфері охорони здоров’я, освіти, пільги тощо. Їм на аналізованих сайтах присвятили 18% матеріалів (95 новин). У тому числі видання долучились до висвітлення благодійних акцій, направлених на допомогу хворим діткам та дорослим мешканцям.

Ще рідше місцеві новинні сайти писали про діяльність місцевої влади – 10% або 52 новини. Сюди, окрім рішень місцевих органів самоврядування, увійшли новини про невдоволення серед містян діяльністю влади та пікети, що пройшли під стінами Ратуші.

Майже однаково досліджувані інтернет-медіа Чернівців хвилювали культурні події та новини, що стосуються вразливих груп населення – 8% та 9% відповідно. Частку інформпростору в категорії «Вразливі групи» серед місцевих видань зайняли новини релігійних громад, пов’язані з переходом приходів до Української Православної Церкви і протестами вірян Московського патріархату.

Варто зазначити, що протягом моніторингового періоду зовсім не висвітлювалися проблеми переселенців. Також онлайн-медіа майже не приділяли уваги висвітленню війни на сході України та її наслідкам для місцевої спільноти.

При цьому майже 6% матеріалів зайняли новини, пов’язані з перебігом передвиборчої кампанії в Україні. Сюди увійшли новини про порушення виборчого законодавства, візити певних кандидатів та їх представників, тощо.

Іншим політичним новинам відвели всього 2% матеріалів.

Слід зазначити, хоча спортивні новини і зайняли однакову частку у загальному інформаційному просторі, що і новини про вибори (6% матеріалів або 30 новин), більшість досліджуваних ЗМІ майже не публікувала їх. Події спорту значно переважали тільки на одному з п’яти ресурсів.

Проблеми корупції і боротьбі з нею хвилювали досліджувані видання лише на рівні 5% матеріалів. Ще менше, 4 % текстів (21 новина), зайняли новини бізнесу і економіки. Менш за все онлайн-видання Чернівців у моніторінговий період писали про питання екології. Цій темі у своїх публікаціях присвятили трохи більше відсотка новин.

Таке співвідношення новин, що публікується, не зовсім сприяють розумінню громадянами економічних і суспільних процесів як у регіоні, так і у країні. Особливо коли країна перебуває у стані воєнного конфлікту, триває час реформ і важливих перетворень.

Альона Заіка, регіональна представниця ІМІ в Чернівецькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інстит масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.  

 

 

 

 

 

peredplata