На Буковині стягнуто майже 11 мільйонів гривень аліментів на користь дітей

З лютого 2018 року в Україні значно посилено санкції до батьків, які заборгували аліменти своїм дітям. Відповідно до пакетів законів  «Чужих дітей не буває» злісних боржників тимчасово позбавляють права керування транспортними засобами та виїжджати за кордон, полювання, користування зброєю. Окрім того, передбачені штрафи та неможливість обіймати державні посади певних категорій.

В Управлінні державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області зазначають, що такі заходи є дієвими і спонукають батьків сплатити кошти на утримання своїх дітей. При чому, часто боржники сплачують одразу суми, котрі заборгували за кілька років. Так, уже цьогорічвиконавцями Першого відділу державної виконавчої служби міста Чернівці  по виконавчому провадженню  про стягнення аліментів на утримання 2-ох дітей з боржника  стягнуто заборгованість зі сплати аліментів на суму 60 000 грн.

Нагадаємо,  мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідноговіку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку платника аліментів.У 2019 році прожитковий мінімум на дітей становить:
віком до 6 років:

  • з 1 січня– 1626 грн;
    • з 1 липня – 1699 грн;
    • з 1 грудня – 1779 грн
    віком від 6 до 18 років:
  • з 1 січня – 2027 грн;
    • з 1 липня – 2118 грн;
    • з 1 грудня – 2218 грн

 

Однак, є виключення. Якщо платник аліментів має нерегулярний дохід, суд може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі, яка підлягає щорічній індексації.Той із батьків, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

 

Інфоомує Головне територіальне управління юстиції у Чернівецькій області.

peredplata