Де не можна палити буковинцям: запрацював Закон про заборону куріння в громадських місцях

Часто в офісі на роботі, на дитячих майданчиках, в інших приміщеннях чи автобусі курці дозволяють собі палити поруч і не зважати на оточуючих людей, не реагуючи при цьому на жодні зауваження. Що можна зробити в таких ситуаціях? Читаємо «закон про куріння», а точніше №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», який дає нам дієві інструменти впливу на курців.

Отже, в Україні працює закон, що забороняє куріння в громадських місцях. На сьогодні затягтися цигаркою в кафе, барі, ресторані або іншому громадському місці стало просто неможливим, бо тепер це потрібно робити в строго відведених для цього місцях. А порушникам загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

В Україні введено заборону на куріння в громадських місцях. Фактично курити в Україні стало можливим лише під табличкою «Місце для куріння».

Паління тютюну, кальяну або електронної сигарети під категоричну заборону підпадає у таких місцях як:

ліфти та таксофони;

приміщення будь-якого закладу охорони здоров`я, а також його територія;

приміщення будь-якого начального закладу, а також його територія;

дитячий майданчик будь-якого типу;

територія будь-якої діючої спортивної, фізкультурно-оздоровчої споруди чи закладу фізкультури та спорту, а також його територія;

під`їзд будь-якого житлового будинку;

будь-який підземний перехід;

будь-який транспорт загального користування, який займається перевезенням пасажирів;

приміщення будь-якого закладу ресторанного господарства;

приміщення будь-якого об`єкту, що має культурне призначення;

приміщення будь-якого органу державної влади, органу місцевого самоврядування або іншої держустанови;

будь-яка зупинка маршрутного транспорту.

Якщо відсутні спеціально відведені для цього місця, то під категоричну заборону підпадає паління також у таких місцях як:

приміщення будь-якого підприємства, установи й організацій без уваги на форму власності (першочергово це саме куріння в офісах);

приміщеннях будь-якого готелю й аналогічного засобу розміщення громадян;

приміщеннях будь-якого гуртожитку;

приміщеннях будь-якого аеропорту чи вокзалу.

 

Інформує Людмила ПИЛИПІВ

провідний   спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

peredplata