“Нові темники для стада”: депутатам від “Слуги” обмежили спілкування з пресою.

У владній партії “Слуга народу” розробили спеціальну стратегію спілкування з журналістами, що визначає обмежене коло спікерів, яким дозволено відповідати ЗМІ.

Про це виданню ТheБабель розповів один із керівників фракції.

За його словами, в “СН” обрали трьох речників, які можуть говорити, що вважатимуть за потрібне – це голова ВР Дмитро Разумков, голова фракції Давид Арахамія та голова виборчого штабу Олександр Корнієнко.

Крім того, створена група з 50 депутатів, які можуть ходити по ефірах.

“Для них в щоденному режимі готують тези для коментування. Цим займається група, куди входить Корнієнко, Микита Потураєв, технолог Денис Семенов і нардеп Євгенія Кравчук. З боку офісу президента туди входить Кирило Тимошенко, – це потрібно для того, щоб позиція фракції збігалася з позицією офісу президента, тому що багато речей робляться з коліс “, – пояснило джерело.

Співрозмовник додав, що більше половини депутатів фракції “не горять бажанням спілкуватися з журналістами” через незручні запитання, і це виявилося ще під час тренінгів у Трускавці.

У коментарі LB.ua Микита Потураєв підтвердив, що входить в групу, яка консультує депутатів щодо спілкування зі ЗМІ. Але, за його словами, спілкуватися депутатам з журналістами ніхто не забороняв.

Один із керівників фракції теж підтвердив LB інформацію про групи “спікерів” у фракції і що він один із тих, хто контролює все, що говорять їх нардепи.

“Очевидно, керівництво «Слуги народу» вважає своїх депутатів слухняним, легкокерованими безмовним стадом. Ключове – безмовним. Без права голосу, думки, власної ініціативи”, – пише з цього приводу в “Телеграмі” редактор LB Соня Кошкіна.

Вона акцентує увагу на тому, що, крім трьох керівників фракції, лише 50 депутатів “СН” мають право ходити по ефірах і давати коментарі.

“Але. Тільки такі, як їм велено. За темниками”, – зазначила журналістка.

Її видання LB пише, що на репетиції першого засідання нової Ради, 28 серпня, депутатам від “Слуги народу” роздали тези, як правильно відповідати на запитання преси.

Наприклад, на питання “з ким створить коаліцію “Слуга народу” пропонувалися шість варіантів відповідей, серед яких:

  • “ми отримали мандат від українського народу. 254 мандати. Народ поклав на нас відповідальність за результат”,
  • “ми відмовляємося від формування коаліції за принципом розподілу портфелів і посад, сфер впливу”,
  • “якщо якісь депутати приєднаються до голосувань за наші законопроєкти – ми будемо це вітати”.

Депутатам рекомендують вивчити точну назву свого комітету і підготувати коротке пояснення, чому саме в цей комітет вони вирішили працювати.
Серед варіантів відповідей пропонуються: “тому що у мене на окрузі з цим пов’язана така-то проблема”, “тому що я займався цим раніше”, “тому що я хочу змінити щось у цій сфері”.

У розмові про головні стратегічні завдання рекомендується акцентувати увагу на відновленні довіри, економічному зростанні та боротьбі з корупцією.

Про зарплату депутатам порадили говорити так: “це менше, ніж отримує менеджер середньої ланки у великій компанії”, “під час каденції депутат не повинен думати про те, де б заробити грошей”.

Депутатам, які займалися бізнесом, радять виділяти наступне: “я маю все, що потрібно, щоб гідно жити. Мені не потрібні яхти, літаки, відпочинок на Мальдівах. Ми сюди йдемо не гроші заробляти, а міняти Україну”.

Про загиблих на Донбасі бійців рекомендується говорити так: “ми несемо відповідальність перед тими, хто загинув за нашу незалежність”, “29 серпня обране Днем пам’яті захисників України, бо в цей день в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі” .

На питання про помічників радять говорити, що “люди готові працювати за невеликі гроші” (середня зарплата помічника 19 тис. гривень), а також згадувати про волонтерів, студентів і активістів.

“Які ж потішні, їй Богу. Досвід “папєрєдніков” не вивчений. Подібну цензуру багато хто намагався вводити.
Закінчувалося завжди однаково”, – прокоментувала “нові темники” Соня Кошкіна.

Нагадаємо, у Трускавці депутатів від “СН” навчали лише голосувати, не виступати з трибуни і не давати зайвих коментарів ЗМІ.

“Нові темники для стада”: депутатам від “Слуги” обмежили спілкування з пресою

peredplata