Кореспондента газети ЧАС досі не затвердили народним депутатом

Перерахунок голосів: хто затягує визнання Сергія Рудика законним переможцем у 198-му виборчому окрузі?

Даніїл Снісар 
Перерахунок голосів: хто затягує визнання Сергія Рудика законним переможцем у 198-му виборчому окрузі?Битва за мандат у суді

Депутат без мандата. Виборчі баталії тривають у 198-му окрузі у Смілі. На позачергових виборах до парламенту переможцем там оголосили Сергія Рудика. Чому нардеп не може повноцінно працювати? з’ясовував Даніїл Снісар.

Ось так під пильним наглядом поліції у підвалі смілянської міськради представники Центрвиборчкому вилучають документацію по одномандатному округу. Серед майже двох сотень протоколів з дільниць 198 окружкому ЦВК цікавить лише 21. Саме через них вибори на цьому окрузі все ніяк не можуть закінчитись. Один з аутсайдерів перегонів вже місяць через суди домагається перерахунку голосів на цих дільницях.

“Оскільки виборчий процес завершений і повноваження окружної і дільничних виборчих комісій відповідно припинилися, може виникнути необхідність проведення певних дій із виборчою документацією. Якщо буде прийняте рішення, судове рішення, або роз’яснення – буде здійснено повторний перерахунок. Якщо ні, – ЦВК передасть їх на архівне зберігання”, – наголосив Сергій Дубовик, заступник керівника секретаріату ЦВК.

Заяву ЦВК про роз’яснення, розглядали сьогодні в Касаційному адмінсуді столиці. У ній Центрвиборчком просив служителів Феміди – розтлумачити, у який спосіб має бути здійснений перерахунок голосів у 198 окрузі.

“Хто саме повинен провести повторний підрахунок та розглянути заяви – у цьому є питання. Чи це повинна бути ЦВК самостійно, безпосередньо. Чи це має відбутися шляхом взяття на себе повноважень ОВК”, – заявила Анастасія Єзельська, представниця ЦВК.

“Ми просимо, щоб не було у нас різних міркувань, трактувань, не було правового колапсу чи конкуренції судових рішень, по суті – роз’яснити. А це і є, як ЦВК просить, щоб воно було у відповідності до вже склавшоїся судової практики”, – наголосив Олексій Салоїда, адвокат.

Заяву ЦВК колегія все ж відхилила. Мовляв, відповідальність за увесь виборчий процес несе саме центральна виборча комісія. Тож, там мають на власний розсуд визначити процедуру перерахунку.

“Це питання буде вирішуватися ЦВК самостійно. Тому ми сподіваємося на фахове та законне прийняття рішень Центрвиборчкому та оголошення кандидата у народні депутати, Рудика Сергія – переможцем перегонів на 198 окрузі”, – наголосив Олексій Салоїда, адвокат.

“Це 48 засідання усіх адміністративних судів, які обговорювали і виносили якісь рішення по питанню – програвший представник влади проти Сергія Рудика. Але метаморфоза у цьому всьому полягає не в тому, що оскаржується перемога, різниця в голосах, а їх аж 1015. А оскаржуються процедурні питання пов’язані з роботою, спочатку ОВК, а тепер ЦВК, яка знову ж таки, нагадаю вже двічі оголошувала мене переможцем”, – зазначив Сергій Рудик, переможець виборів на 198 окрузі.

Голоси на частині дільниць у Смілі вже перераховували. Тоді перемогу Сергія Рудика підтвердили повторно. Нардеп навіть встиг скласти присягу. Втім, через дії провладного кандидата, який вибори програв – розпочати роботу у сесійній залі обранець не може.

“Я це розцінюю, виключно з метою – затягнути визнання мене переможцем. Що їм вдалося. Тому що, ви бачите, не зважаючи на прийняття мною присяги – досі повноцінно я не можу виконувати свої депутатські обов’язки. Тому що в мене не має ні картки для голосування, ні постійного посвідчення. Але це ж має закінчитися. Сподіваюся, крапка буде поставлена великою палатою”, – підкреслив Сергій Рудик, переможець виборів на 198 окрузі.

У ці хвилини Велика палата суддів розглядає питання про законність перерахунку голосів на дільницях. Оголосити остаточне рішення судді мають протягом двох діб.

Сергій Рудик:

-Ще один перерахунок, так ще один перерахунок🤪

Щойно Велика Палата Верховного Суду України ухвалила рішення залишити в силі рішення Вищого касаційного адмінсуду України від 5 вересня, яким визнано протиправною бездіяльність ЦВК по невстановленню результатів позачергових виборів народних депутатів від 21го липня по 198 одномандатному в/о та зобов‘язано останню здійснити нереалізовані окружною комісією деякі її функції. В перекладі на людську мову це означає- скасування результатів виборів і проведення повторних- відміняється. Тепер ЦВК треба перерахувати голоси по 21й виборчій дільниці і ще раз розглянути заяви моєї опонентки від влади, яка програла мені вибори, і все🙏🏻

P. S. Після минулого повторного перерахунку 21єї дільниці, результати 1го і 2го місця співпали один в один. Як буде цього разу – побачимо за день-два. Тож, друзі, запасаємося поп-корном

P.P.S.Сергій Рудик 19931994 — кореспондент всеукраїнської газети «Час».

peredplata