Глава Тернопільської ОДА Сопель подав у відставку: відома причина

Президент Володимир Зеленський прийняв відставку голови Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля у зв’язку з ситуацією, що виникла в області через повернення українців з Китаю.

Ігор Сопель пішов із займаної посади за власним бажанням. Про це повідомляє пресслужба Офісу глави держави.

 

У Зеленського пояснили, що незадоволені роботою глави Тернопільської ОДА з інформування населення щодо епідеміологічної безпеки. 

Що відомо про протести на Тернопільщині

  • 18 і 19 лютого, напередодні прильоту в Україну евакуйованих українців з Китаю, на Тернопільщині люди влаштували протести. 18 лютого у Микулинцях Тернопільської області близько 300 осіб взяли участь у мітингу. На той момент представники українського МОЗ і Держслужби ще не повідомили, куди розмістять евакуйованих з китайського Уханя громадян.
  • У той же день депутати Тернопільської облради звернулися до президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Олексія Гончарука з вимогою не допустити прийняття евакуйованих з Китаю людей в області. У своєму зверненні вони зазначили, що місцеві медзаклади “не готові до надання повноцінної медичної допомоги для лікування хворих на коронавірус”, проте евакуація передбачала повернення в Україну тільки здорових українців, які пройшли обстеження.
  • Директор санаторію “Медобори”, де мали б розмістити евакуйованих людей, Василь Мартинюк розповів, що з ним погоджували це питання люди з МОЗ. Спершу директор погодився через наявність місць, однак згодом через тиск громади відмовився.
  • Місцеві мешканці навіть влаштували молебень проти розміщення у санаторії евакуйованих з Китаю українців.

Молебень у Тернопільській області проти заселення евакуйованих в “Медобори”: відео

 

Хто такий Ігор Сопель?

  • Ігоря Сопеля було призначено на посаду голови Тернопільської обласної державної адміністрації 1 листопада 2019 року. Його представив особисто Зеленський у межах своєї робочої поїздки у Тернопільську область.
  • Він балотувався до Верховної Ради на позачергових парламентських виборах по 166 виборчому окрузі від партії “Слуга народу”, однак поступився самовисуванцю Миколі Люшняку.
  • Ігор Сопель живе у Хоросткові Гусятинського району Тернопільської області. Від 2003 року почав займатися підприємницькою діяльністю, також є головою хоростківської федерації футболу.
  • У 2010-2015 роках був депутатом Хоростківської міськради.
  • Сопель – керівник Хоростківського регіонального структурного підрозділу ТОВ “Агробізнес”.
  • За 2018 рік Сопель заробив 965 тисяч гривень від підприємницької діяльності і отримав 44,6 тисяч гривень зарплати.
  • Як свідчить його декларація, він також володіє магазином і кіоском у Хоросткові.
  • Йому – 45, одружений, має двох дітей.
  • Його дружина, Ольга Сопель, – депутат Хорстківської ОТГ, член бюджетної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку та інвестицій. Жінка була довіреною особою чоловіка на виборах до парламенту.

Зазначимо, Ігор Сопель на своїй сторінках у соцмережах публікував світлини із учасниками “Кварталу 95” ще до президентства Зеленського та перемоги “Слуги народу” на парламентських виборах.

https://24tv.ua/glava_ternopilskoyi_oda_sopelya_podav_u_vidstavku_vidoma_prichina_n1285677

peredplata