Хабар голові Чернівецької облради: суд не заарештував гроші Кушніра

Суд не заарештував 47 600 грн та 4 000 євро, які детективи Національного антикорупційного бюро вилучили під час обшуку у бізнесмена Юрія Кушніра, котрого підозрюють у дачі хабарів голові Чернівецької обласної ради Івану Мунтяну.

Такі рішення 7 лютого та 17 лютого ухвалили слідчий суддя Вищого антикорупційного суду та апеляційна палата ВАКС, повідомляє “Слово і Діло”.

 

Під час обшуку у Кушніра знайшли 47 600 грн та 4 000 євро. Детектив просив ВАКС заарештувати ці гроші з метою забезпечення можливої спецконфіскації майна як покарання. Проте слідчий суддя ВАКС відмовив в арешті. Тому прокурор САП подав апеляційну скаргу на таке рішення.

Вивчивши скаргу, судді залишили її без задоволення. Вони вказали, що рішенням ВАКС було надано НАБУ дозвіл на проведення обшуку в бізнесмена Кушніра, проте суддя не дозволив шукати та вилучати кошти. На думку суддів, прокурором не надано доказів того, що саме вказані гроші могли бути використані як неправомірна вигода та такі докази не містяться у матеріалах провадження. Тим паче, що прокурор вказував підставою арешт як забезпечення конфіскації майна, а не з метою збереження речових доказів.

Таким чином, колегія суддів прийшла до висновку, що зазначення прокурором того, що вказані вище кошти могли призначатися для схиляння особи до вчинення злочину та зазначення підставою для їх арешту конфіскацію як виду покарання, є суперечливим та таким, що не відповідає вимогам кримінального процесуального закону.

За даними НАБУ, Мунтян висловив Кушніру прохання надати неправомірну вигоду в сумі 200 тисяч доларів. Таку суму він просив нібито за передачу одній із підконтрольних цьому мешканцю фірм у довгострокову оренду цілісного майнового комплексу Чернівецького обласного комунального підприємства “Бальнеологічний санаторій “Брусниця”. Детективи нібито мають інформацію про отримання Мунтяном 180 тис. дол. неправомірної вигоди від цього мешканця.

Нагадаємо, бізнесмена Кушніра відпустили під заставу. Також суд відпустив під заставу главу Чернівецької облради Мунтяна.

peredplata