Ердоган – Путіну: Згинь з моїх очей!

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає:

-Стали відомі деякі подробиці вчорашньої телефонної розмови між Реджепом Ердоганом і Bолодимиром Путіним. Глава МЗС Росії Сергій Лавров назвав розмову “плідною та конструктивною”. Авжеж, “плідна і конструктивна” розмова, якби не деякі її деталі, про які сьогодні розповів сам президент Туреччини Реджеп Ердоган…

Турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган, виступаючи на зустрічі з законодавцями в Стамбулі, заявив, що він закликав Володимира Путіна залишити Туреччину наодинці з режимом сирійського президента Башара Асада і не встромляти свій ніс у чужі справи. Ну, дослівно так не сказав турецький президент, але у такому дусі.

– “Я запитав Путіна: “Що ти там в Сирії робиш? Який у тебе там бізнес (які справи там?)? Bи будуєте там свою базу? Будуйте! Тільки зійдіть з нашого шляху і залиште нас з режимом Асада один на один. … Повірте нам, ми самі зробимо все, що потрібно”, – переповів присутнім Реджеп Ердоган діалог з Путіним.

За словами турецького лідера, його війська увійшли в Сирію не на запрошення Асада, а на запрошення сирійського народу. “І поки народ не запропонує нам піти, ми звідти не підемо”, – додав він.

До слова. Протягом останньої доби турецька армія знищила склад та об’єкт з виготовлення “хімічної зброї, розташованої приблизно в 13 кілометрах на південь від Алеппо”. Разом з тим була знищена величезна кількість інших військових цілей та об’єктів режиму Асада”, – заявив вищий військовий чиновник журналістам за умови анонімності.

Ердоган у свою чергу зазначив, що турецька військова операція в Сирії не розглядається Анкарою як можливість розширення своїх кордонів. “У нас немає претензій на сирійські території або нафту”, – сказав глава держави.

Говорячи про втрати в результаті гострої ситуації в сирійській провінції Ідліб, Ердоган повідомив, що число загиблих військових з боку Туреччини збільшилося до 36. “Ми у свою чергу знищили понад дві тисячі сирійських військових, 300 одиниць військової техніки, сім хімічних складів. І будемо продовжувати їх знищувати”, – резюмував Ердоган.

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata