Порядок обсервації після повернення українців з-за кордону

У Мінрегіоні під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова відбулась нарада за участю Міністра інфраструктури України Владислава Криклія, голови КМДА Віталія Кличка, т.в.о. Київської ОДА Василя Володіна, представників МЗС, Національної поліції, а також компанії-перевізника. Присутні обговорили низку координаційних та оперативних питань щодо організації повернення українських громадян з-за кордону та їх потенційної обсервації.

Як зазначив Олексій Чернишов, Урядом було прийнято ряд змін до постанови КМУ №211, яка регулює певні правила на період епідемії коронавірусної хвороби, а також порядок обсервації для громадян України, котрі перетинають державний кордон.  “Згідно з постановою, громадяни, які перетнули державний кордон, потребують обов’язкової обсервації. Зважаючи на координаційні складнощі цього процесу, маємо чітко окреслити зону дій та відповідальності на кожному етапі його реалізації, обговорити всі умови та ризики”, – наголосив О. Чернишов.

Ми визначили алгоритми взаємодії органів влади, хто саме комунікує з громадянами, перевізниками. Міністерство інфраструктури забезпечує організацію рейсів з повернення, логістичну складову”, – зазначив Міністр інфраструктури В. Криклій.

Як стало відомо на нараді, близько 15 тисяч українських громадян, які зараз перебувають за кордоном, планують в квітні повернутися до України. Оскільки повернення з країн, котрі не межують з Україною, заборонено транзитом, розглядається авіаційний шлях. Учасники обговорили різні варіанти алгоритму дій, локації під обсервацію, терміни здійснення авіарейсів до України та домовились про детальне опрацювання кожного аспекту обсервації, підписання певних документів, щоб громадяни були своєчасно поінформовані та не було непорозумінь.

Сторони домовились до 11 квітня доопрацювати механізм роботи між всіма учасниками, після чого почнеться продаж авіаквитків для громадян, що повертатимуться в Україну.

peredplata