Як італійці відсвяткували Великдень: пусті церкви та безлюдні вулиці. Що чекає українців?

Весь католицький світ відзначив вчора, 12 квітня, Великдень. Цього року святкування проходили по-особливому у зв’язку з пандемією коронавірусу. Ще ніколи церкви не були такими пустими, а онлайн-трансляції Святкової Служби– масово відвіданими.
 
 
 

Від початку епідемії COVID-19 в Італії вже зареєстровано 156 363 інфікованих, з них – 19 899 смертельних випадків.

Спостерігаючи статистичні дані, можна простежити значне покращення ситуації загалом, та це ще не є приводом послабити карантинні заходи, і свято Великодня цьому не виняток.

Два дні свят італійці проводять вдома, не впускаючи гостей та не виходячи на вулицю. І це не тільки тому, що супермаркети та аптеки зачинені-мотивованих причин вийти майже не залишилось, але і тому що розуміють серйозність ситуації.

20 тисяч передчасних смертей від коронавірусу не залишають сумнівів, що єдиний шлях подолати пандемію – слідувати всім рекомендаціям Служби цивільного захисту Італії.
 
 
 
Міністерство охорони Італії привітало усіх зворушливим відео, в якому висловило вдячність та надію та наголосило, що разом даючи опір пандемії, можна відродитись.

Відео присвятили всім причетним до збереження комфортних умов життя в час пандемії: медикам, поліції, працівникам аптек, касирам супермаркетів, водіям та іншим, без кого  життєдіяльність країни могла б зупинитись.

 

В Україні, 19 квітня, також Великдень святкуватимуть в умовах суворих обмежень, через стрімке поширення коронавірусної інфекції COVID-19.

 
 
Вірянам на час Великодня дали такі рекомендації і назвали обмеження:
  • у храмах перебувати одночасно не більше, ніж по 10 осіб з урахуванням дистанції (всі повинні бути в масках або респіраторах);

  • під час будь-якого таїнства потрібно дотримуватися дистанції, уникати контакту (на одну людину – не менше 5 кв. м. площі церковної споруди);

  • рекомендується відмовитися від відвідування церков, замість цього подивитися богослужіння онлайн або по телевізору;

  • богослужіння по можливості організувати на відкритому повітрі, не заходячи в приміщення храму;

  • віруючі, які досягли 60-річного віку повинні перебувати на самоізоляції.

Що стосується освячення пасок, то в ПЦУ вже заявили, що цей традиційний обряд у храмі проводитися не буде (те ж саме стосується і освячення верби у Вербну неділю).

Крім того, передбачається можливість, що паски можуть освячувати прямо в пекарнях, а в невеликих населених пунктах мешканці можуть виставляти великодні кошики за межі двору, де їх освятить священнослужитель.

 
Також пропонується провести обряд освячення пасок таким чином: старший член сім’ї може почитати молитву і самостійно освятити “дари йорданською водою”.
 

Відзначимо, що в семи областях та столиці України на найближчі вихідні, буде обмежено пересування людей. А в Київській області вже прийняли постанову щодо обмежень на час великодніх вихідних – вони будуть діяти з 13:00 18 квітня до 06:00 21 квітня.

Комендантська година через коронавірус в Україні вводиться в семи областях України, і одному місті. Керівництво цих регіонів звернулося до українців з проханням не залишати дім, на Закарпатті вихід на вулицю офіційно заборонений, а в Чернівецькій області повністю закривають продуктові магазини, а АЗС будуть обслуговувати тільки машини екстреної допомоги.

 
 
 
 
Обмеження на пересування будуть введені в таких областях:
  • Закарпатська,

  • Івано-Франківська,

  • Тернопільська,

  • Львівська,

  • Волинська,

  • Чернівецька,

  • Київська,

  • Олешки (Херсонська область).

Заборона залишати дім вводиться з 13:00 суботи 11 квітня до 06:00 понеділка 13 квітня. В цей час українцям керівники ряду областей рекомендують, а деякі голови ОДА забороняють виходити на вулицю і погрожують штрафом у розмірі 17 тисяч гривень.

peredplata