Рекомендації щодо роботи ресторанів, непродовольчих магазинів та перукарень в умовах дії карантину. По Чернівецькій області рішення прийматиметься окремо

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило проекти рекомендацій Головного державного санітарного лікаря щодо роботи ресторанів, непродовольчих магазинів, салонів краси, перукарень, об’єктів побутового обслуговування населення, нотаріусів, адвокатів, аудиторів в умовах дії карантину.

Загальною вимогою до всіх вище зазначених об’єктів є проведення термометрії  всіх працівників перед початком робочого дня, використання працівниками засобів індивідуального захисту та проведення поточної дезінфекції робочих місць, забезпечення споживачів засобами індивідуального захисту.

Головний державний санітарний лікар, Міністерство охорони здоров’я  рекомендують :

Перукарням та салонам краси  :

  • приймати клієнтів тільки за попереднім записом та з проміжками не менше 15 хвилин між відвідувачами ;
  • очікування клієнтами послуги безпосередньо у закладі буде заборонено;
  • буде дозволено перебування не більше 1 клієнта на 10 кв. м, відстань між місцями надання послуг – не менше 2 м.

Об’єктам побутового обслуговування населення, непродовольчим маггазинам:

  • організувати прийом клієнтів, покупців таким чином, щоб вони чекали своєї черги на вулиці на відстані не менше 1,5 м один від одного;
  • не більше 1 людини на 10 кв. м повинно буде знаходиться в місцях торгівлі непродовольчими товарами, надання побутових послуг.

Закладам громадського харчування ( літні  майданчики, обслуговування на виніс) :

  • забезпечити відстань між відвідувачами на літніх майданчиках не менше 1,5 м, одно- двомісне розміщення клієнтів за одним столом;
  • приймати замовлення по телефону або через спеціально облаштоване віконце/вхідні двері;
  • місце проведення розрахунку повинно бути обладнане пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передачі замовлення без контакту з клієнтом;
  • саме замовлення має видаватися лише в одноразовому посуді;
  • забороняється видавати клієнту меню, воно повинно бути розміщено для ознайомлення поруч з місцем видачі замовлення.

Нотаріусам, адвокатам  та аудиторам:

  • приймати клієнтів тільки за попереднім записом та з проміжками не менше 15 хвилин між відвідувачами;
  • очікування клієнтами послуги безпосередньо у офісі заборонено.

 

Довідково. Уряд  вважає, що з 11 травня в Україні можна  розпочати зняття перших обмежень і перейти до концепції адаптивного карантину. Зокрема, за умови дотримання суворих протиепідемічних та санітарних критеріїв –  соціального дистанціонування, маскового режиму,  проведення  поточної дезінфекції – можна відкрити парки, сквери та зони відпочинку, дозволити роботу :

✹ Закладів оптової і роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, окрім зон розваг та харчування, дитячих зон в ТРЦ.

✹ Салонів краси та перукарень.

✹ Літніх терас під відкритим небом кафе і ресторанів, які зареєстровані як оператори потужності з виробництва та обігу харчових продуктів у територіальному органі Держпродспоживслужби.

✹ Кав’ярень,закладів громадського харчування  з обслуговуванням на виніс.

✹ Адвокатських та нотаріальних контор.

✹ Музеї та бібліотек.

✹ Клінік та кабінетів, які надають стоматологічні послуги.

✹ Сервісів побутової техніки.

✹ Тренування в командних видах спорту на закритих базах.

У кожному регіоні відбудуться різні послаблення карантину в залежності від епідеміологічної ситуації.  Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 4 травня на засіданні Уряду пояснив це так –  обласні комісії з надзвичайних ситуацій мають детально вивчити ситуацію у Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській областях, а також в Києві та прийняти рішення посилювати чи послаблювати у цих регіонах карантин після 11 травня.  Прем’єр додав, що якщо у якомусь місті чи регіоні відбудеться спалах, то саме там впроваджуватимуть локальні обмеження. Денис Шмигаль  звернув увагу місцевої влади, що дуже важливо правильно завершувати процес карантину,  не нехтувати правилами, які діють для всіх. Він вважає, що не можна ухвалювати рішення щодо  виходу з карантину за власною забаганкою.

На засіданні Уряду також визначили, що до 11 травня будуть доопрацьовані норми, які ще  розширять перелік видів господарської діяльності на першому етапі послаблення карантину. Рішення планують прийняті на наступних засіданнях Уряду.

Для оперативного інформування підприємців у регіонах  Офіс розвитку малого та середнього підприємництва створив загальний інформаційний ресурс для бізнесу під час карантину – http://sme.gov.ua/covid19/. Сайт містить актуальну інформацію  для підприємців та системно оновлюється.

 

peredplata