Керівник Чернівецької єпархії РПЦвУ наскаржився Зеленському на держреєстратора

1 травня митрополит Чернівецький і Буковинський РПЦвУ (УПЦ МП) Мелетій направив лист президенту України Володимиру Зеленському, у якому вимагає “притягнення до відповідальності” державного реєстратора, який відповідно до закону виконав перереєстрацію статутів низки релігійних громад у лоні ПЦУ, які звернулись до влади з відповідніми заявами.

Про це повідомляє пресслужба РПЦвУ, а на Facebook-сторінці єпархії опублікувано одну сторінку цього листа.

Зокрема, у листі Мелетій хвалить чинного голову ОДА Сергія Осачука, який “щиро намагається виправити помилки попередньої влади, але наражається на агресивний супротив представників старої команди і терпить несправедливі звинувачення у лобіюванні інтересів УПЦ”.

“Всупереч діючому законодавству, колишній в.о. голови ОДА Павлюк М.В. видав протиправні Розпорядження №№ 312-р, 354-р, 438-р, 441-р, 452-р, 458-р, 463-р, 479-р, 483-р, 764-р, 800-р, 828-р, 854-р, 855-р, 933-р “Про реєстрацію статутів релігійних організацій Української Православної Церкви  у нових редакціях” і тим самим насильно та з грубим порушенням чинного законодавства перевів ряд релігійних громад з юрисдикції УПЦ до новоствореної організації — ПЦУ”, – скаржиться президентові єрарх Російської Церкви в Україні.

Митрополит Мелетій називає ці розпорядження незаконними, втім, не наводить жодних доказів.

Крім того, відповідальним за ці “протиправні дії” у Чернівецькій єпархії РПЦвУ вирішили “призначити” держслужбовця, державного реєстратора, провідного спеціаліста відділу з питань релігій та національностей Управління культури Чернівецької ОДА Гергелюка М.М.

Навіть більше, Мелетій нарікає, що клір та віряни єпархії озвучували прохання “про притягнення до відповідальності порушника законів”, але їх не беруть до уваги.

Нагадаємо, тижень тому джерела повідомили Релігійній правді, що митрополит Мелетій має пневмонію, але відмовляється робити тест на коронавірус. Водночас цей діагноз був підтверджений у секретаря єпархії архимандрита Никити та ще у 20 священників.

У відповідь на появу цієї інформації у ЗМІ, архимандрит Никита увірвався до редакції місцевого видання і демонстративно кашляв на журналістів.

peredplata