Блогер Остап Стахів, який називає себе журналістом, влаштував скандал у інфекційному відділенні Чернівецької обласної клінічної лікарні, де проводиться лікування хворих на коронавірус пацієнтів.

Як повідомляє molbuk.ua, 9 травня Стахів увійшов до приміщення медичного закладу без жодних засобів індивідувального захисту. Свій візит до лікарні блогер транслював у прямому ефірі у Facebook.

На відео зафіксовано розмову блогера із лікаркою-інфекціоністкою Ольгою Кобевко. Під час спілкування Остап Стахів кілька разів наголосив, що медик поводиться агресивно. Також блогер висловлював прохання у Кобевко, щоб вона дала йому можливість потрапити всередину відділення. Натомість медик відмовилась зробити це.

До Стахіва та Кобевко згодом підійшли два співробітники поліції, які попросили у блогера показати документи. Після того, як він і його товариш продемонстрували посвідчення, правоохоронці не висловлювали жодних претензій до гостей лікарні.

Пізніше блогер у своєму відео сказав, що перебуваючи всередині лікарні він побачив чимало порожніх ліжок.

“Я спеціально не хотів знімати. Але якщо ліжка є порожні, значить місця є порожні. Може я чогось не розумію…”, – сказав Остап Стахів.

Цей відеозапис почав швидко поширюватися соцмережею, і за менш, ніж добу його “репостнули” 2,3 тисячі користувачів.

Водночас лікарка Ольга Кобевко у прямому ефірі у Facebook сьогодні назвала дії Остапа Стахіва провокацією. Медик сказала, що відео, в якому вона фігурує, змогла переглянути тільки сьогодні, бо вчора у лікарні в неї був дуже напружений день.

“Я дописувала посмертний епікриз, і одночасно передзвонила “швидка”, що везуть “важку” пацієнтку. І от я йду в цих бахілах біля сходів, підняла ногу, щоб підняти ту бахілу… І тут на мене налітають два хлопці. Один з них – мені в обличчя телефоном”, – розповіла Кобевко.

Вона додала, що лікарня – це карантинний об’єкт, тому їй дивно, як ці гості могли потрапити до медичного закладу.

“Вийшли, нормально поговорили… Вони пояснили, хто вони. Я розповіла, хто я. Правда, вони говорили одночасно з двох боків. І, коли вони не давали мені відповісти, я зрозуміла, що це не журналісти. Що це якась провокація. І провокація була спричинена, напевно, викликом у мене якихось кримінальних порушень”, – сказала Кобевко, додавши, що блогер вимагав у неї повідомити кількість пацієнтів, які лікуються в стаціонарі.

“Друге – вони вимагали прийти і зняти тих пацієнтів. Тобто, вимагали від мене кримінального порушення, порушення лікарської таємниці”, – сказала лікарка.

Ольга Кобевко додала, що після того, як вона зрозуміла, що блогер чинить провокацію в лікарні, вона викликала поліцію.

“В цей час біди в Україні таким провокаціям – не місце”, – підсумувала медик.

Як повідомляє івано-франківський сайт “Версії”, Остап Стахів – це львівський активіст родом з Ходорова, відомий схожими “відеовізитами” до лікарень Львова і Франківська.

Як зазначає “Високий замок”, Івано-Франківська лікарня заявила про те, що судитиметься із Стахівим через наклеп. Так, головлікар закладу Тарас Масляк поскаржився на роботу блогерів, котрі зневажливо поставились до медперсоналу, волонтерів та заявили, що інформація щодо кількості хворих у лікарні є брехнею.

“Блогер видає бажане за дійсне, ігноруючи той факт, що медикам заборонено демонструвати палати з хворими, тим більше, якщо там лікуються пацієнти з діагнозом COVID-19”, – пишуть “Версії”.

У Львові Стахів відомий як керівник громадської організації “Ідея нації”, яка часто влаштовує різноманітні пікети та акції протесту. У 2019 році він балотувався до Верховної Ради як самовисуванець. Свого часу Остапа Стахіва назвали псевдоактивістом, звинуватили в організації пікетів на замовлення та кинули в смітник.

peredplata