«Українці США – захищаймося!» – емоційний пост жителя Чикаго в розпал погромів

 

Киянин Роман Трач, який зараз мешкає в Америці, звернувся до земляків із закликом обєднуватися задля оборони від насильства.

Упродовж минулого тижня Роман знімав відео, на яких задокументовані випадки грабунків бізнесів у Чикаго. Погроми за участю місцевих молодих людей різних рас, хоч у натовпах вандалів переважають афро-американці. Роман розмістив відео на своїй Фейсбук-сторінці Роман Трач, вони зібрали сотні поширень. Останній міні-фільм – це також звернення до представників української діаспори в США:

«Вчора з 6-ої години вечора і до 12-ої ночі був свідком того, що ніяк не можна вважати нормальним для цієї країни. Яку я полюбив усім серцем і душею і яка стала моєю другою Батьківщиною – після України, звичайно. А полюбив її за одну штуку – тут є правила й закони. І передбачено покарання, якщо ти їх порушуєш.

 Знаю багатьох тут українців, які є добрими підприємцями чи просто працівниками. Не має значення – чи це водії вантажівок, чи власники компаній або ресторанів – вони стали частиною цього міста, Чикаго. І зараз воно має всі ризики опинитися ще в гіршій ситуації, ніж уже є. Не хочу «накаркати» і не буду.

Мій покійний батько завжди говорив: «Або роби добре, або взагалі не роби». Тому дуже шкодуватиму, якщо не запишу це відео і не запощу його. Тому що вважаю: бути безкомпромісним і йти до кінця задля правди – це нормально. Багато разів чув, і не від однієї людини: чому американці ось так спокійно стоять і дивляться, як трощать магазини? Нищать бізнеси, б’ють вікна, виносять усе. Це відбувається просто в них на очах, і ніхто не втручається.

Я не можу пояснити цього. Але знаю точно, що українці можуть самоорганізуватися. Тому закликаю вас, українці, це робити – самоорганізовуватися в якісь групи людей, які будуть чинити ОБОРОНУ! Саме оборону, наголошую. І опір грабункам, в жодному разі не нападати ні на кого, це зрозуміло.

Я чітко розумію, що говорю, і яка можу бути відповідальність після цього відео. Я закликаю вас боронити свої бізнеси і сім’ї, будинки та майно. Вам дає на це право Конституція цієї охренезної країни! Говоріть з американцями, вашими сусідами. Повірте і я впевнений, що їх це теж дістало. І, можливо, потрібен лідер чи група лідерів, які подивляться це відео і самоорганізують навколо себе двох-трьох людей – українців, поляків, американців, італійців – не має значення, ця країна – велика.

 Те, що зараз твориться – це не-нор-маль-но!

Боже, благослови Америку!»

Facebook

https://prospect.org/, https://usatoday.com

peredplata