Термін оголошення місцевих виборів, мітинги у Києві та підсумки виборів президента у Польщі: Головне за 30 червня.

Народні депутати України обговорювали терміни оголошення місцевих виборів. За словами спікера Дмитра Разумкова, це питання потрібно вирішити протягом наступних тижнів.

А тим часом в Києві відбулося два мітинги — під стіни Кабміну прийшли активісти проти призначення в.о. міністра освіти Шкарлета. А під парламентом представники профспілок вимагали скасувати деякі закони.

Про головні новини дня розповідаємо детальніше.

Коли оголосять місцеві вибори

Голова парламенту Дмитро Разумков заявив, що парламент повинен оголосити про призначення місцевих виборів не пізніше, ніж за 90 днів до них: за два тижні Рада йде на канікули, тому дату голосування треба призначити в цей період.

Спікер ВРУ Дмитро Разумков

Фото з відкритих джерел

 

Нардепи готують постанови та планують наступного тижня оголосити вибори. Один із законопроєктів пропонує повернути кошти з фонду на боротьбу з коронавірусом.

Новини за темою: У праймеріз “Слуги народу” на кандидата в мери Києва беруть участь чотири депутати, – Качура

Коронавірус в Україні

Станом на 30 червня карантин послабити не можуть Київ та ще 13 областей: Волинська, Донецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Одеська, Рівненська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська та Чернівецька області.

Мітинги в Києві

Під будівлею Кабінету міністрів України пройшов протест проти рішення уряду про призначення в.о. міністра освіти Шкарлета. Мітингувальники звинуватили Шкарлета в плагіаті наукових робіт та продовженні традицій міністра освіти часів Януковича Дмитра Табачника.

Мітинг проти Сергія Шкарлета під КабміномТелеграм-канал PavlovskyNews

А під стінами парламенту протестували представники профспілок, щоб оскаржити три закони. Зокрема, люди обурені законом про працю, законом про профспілки та законом про фонд соціального страхування.

Новини за темою: “Ми руйнуємо касту недоторканних”: У ГПУ записали відео для Порошенка

Шмигаль про свою відставку

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль готовий піти у відставку, якщо цього захоче президент Володимир Зеленський або Верховна Рада.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

Фото з відкритих джерел

 

Прем’єр зазначив, що Кабмін майже закінчив реформу децентралізації та перейшов на фінальний етап, який стосується виборів місцевих рад.

Президентські вибори в Польщі

Чинний лідер Польщі Анджей Дуда виграв перший тур виборів президента, отримавши 43,50% голосів.

На другому місці йде кандидат від “Громадянської платформи”, мер Варшави Рафал Тшасковський із 30,46% голосів, а на третьому – антисистемний кандидат Шимон Головня з 13,87%.

В Білорусі перенесли запуск електростанції

Посол Білорусі в Росії Володимир Семашко заявив, що запуск Білоруської атомної електростанції перенесли на наступний 2021 рік.

Раніше очікувалося, що перший енергоблок буде запущений в січні 2020 року. Потім його перенесли на липень, а в травні на атомну станцію доставили ядерне паливо. Ще на початку червня президент країни Олександр Лукашенко розповідав, що Білоруську АЕС запустять “протягом декількох днів”.

Новини за темою: Зеленський провів перше засідання Нацради реформ за участю Кабміну: Про що говорили

Нові правила експорту в США

Міністерство торгівлі США ввело 2 нових правила, які обмежують експорт деяких товарів і технологій в Російську Федерацію, Китай і Венесуелу.

Згідно з першим правилом, американським експортерам необхідно отримати ліцензію на постачання в Росію, Венесуелу і Китай низки товарів, навіть якщо вони призначені для цивільного використання. Серед цих товарів – підшипники, напівпровідники, комп’ютери, радіолокаційні системи.

Відео дня

Тим часом на офіційному YouTube-каналі ZIK топовим відео став ролик — коментар народного депутата фракції “Опозиційна платформа — За життя” Вадима Рабіновича про заяву нардепа Галини Третьякової.

Новини за темою: Поріг складання ЗНО планують знизити через карантин, – УЦОЯО

Обговорення дня

Одночасно на офіційній сторінці ZIK у Facebook найбільше коментарів зібрала новина про те, що у фракції “Слуга народу” проти звільнення Третьякової з посади голови Комітету з питань соцполітики.

 

peredplata