Проблеми нового районного поділу Буковини: точка зору

Несподіваний новий районний поділ Чернівецької області незбалансований, адже поряд із величезним Чернівецьким районом на понад 600 тисяч осіб хочуть утворити Гірський район всього на 90 тисяч населення.

Таку думку висловив експерт із децентралізації Тарас Прокоп у своєму фейсбуці, коментуючи зміни в районному поділі області, які преставили вчора на засіданні Комітету з питань організації державної влади Верховної Ради України, пише molbuk.ua.

 

Нагадаємо, за новим планом, центрами майбутніх округів визначили м. Чернівці, м. Вижниця та смт. Кельменці.

До Чернівецького мають увійти м. Чернівці та громади Сторожинецького, Кіцманського (окрім Брусницької громади), Заставнівського, Новоселицького (окрім Мамалигівської ОТГ), Герцаївського та Глибоцького районів.

До Дністровського – громади Хотинського, Кельменецького, Сокирянського районів та Мамалигівську ОТГ.

До Гірського – громади Путильського та Вижницького районів та Брусницька громада, яка зараз знаходиться у складі Кіцманського району.

Населення в цих укрупнених районах буде приблизно наступне:

– Чернівецький – 649 тис. жителів
– Гірський – 91 тис. жителів
– Дністровський – 157 тис. жителів

“Народний депутат Віталій Безгін на засіданні комітету зазначив, що змінили попередню конфігурацію з врахуванням методики, але ж відповідно до європейської класифікації номенклатури територіальних одиниць на субрегіональному рівні (NUTS-3) має проживати не менше 150 тис. жителів і так само в нашій методиці вказано, що як правило, населення має становити не менше 150 тис. жителів. Але по нашій області, поряд з велечезним Чернівецьким районом з населенням 649 тис. жителів, створюють Гірський район з населенням менше 100 тис”, – пише експерт.

Він назвав основні проблеми, які на його думку, виникнуть при даному поділі. По-перше, Тарас Прокоп вважає, що Сторожинецький район без Великокучурівської та Кам’янської громад варто все ж віднести до Гірського і збалансувати населення. По-друге, Мамалигівську громаду не варто відокремлювати від інших громад Новоселицького району. насамкінець, центр Дністровського району все ж доцільніше зробити в місті Хотин, а не в смт. Кельменці.

peredplata