Підтвердити стаж для обчислення пенсії можуть тільки дані з реєстру застрахованих осіб про сплату страхових внесків

 Чимало громадян хибно вважають, що для підтвердження страхового стажу достатньо записів у трудовій книжці. Насправді ж, відповідно до чинного законодавства, за періоди роботи після 01.01.2004 до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які сплачені страхові внески. Лише записів у трудовій книжці з печатками підприємства про прийняття на роботу, відомості про трудову діяльність, переміщення, звільнення, заохочення  не є підставою для врахування вказаних періодів роботи до стажу при обчисленні пенсійної виплати. Відповідно, підтвердженням набутого після 1 січня 2004 року стажу є тільки дані з реєстру застрахованих осіб про сплату страхових внесків, а не записи в трудовій книжці. Про це інформує пресслужба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

             Для уникнення прикрих несподіванок при оформленні пенсії громадянам важливо розуміти, що трудовий і страховий стаж – поняття не тотожні. Трудовий стаж – періоди роботи до 1 січня 2004 року, і саме його підтвердженням слугують записи в трудовій книжці. Поняття страхового стажу передбачає підтвердження даними персоніфікованого обліку про щомісячну сплату страхових внесків у розмірі, не меншому за мінімальний. Якщо роботодавець сплатив належні відрахування із вашого заробітку і дані про це вніс до реєстру застрахованих осіб, або ж, якщо ви фізична особа-підприємець, то зробили це самі, то період роботи зараховується до страхового стажу, якщо ж ні, то діяльність впродовж цього періоду враховуватися до стажу не буде.

Перевірити інформацію про сплату внесків та зарахування стажу можна кількома шляхами. Перший – це звернутися до будь-якого відділення Пенсійного фонду України з паспортом та ідентифікаційним кодом,  і фахівці Фонду за кілька хвилин зможуть  перевірити та надати всю необхідну інформацію щодо офіційно нарахованої заробітної плати та сплачених з неї внесків. З огляду на обмежений у зв’язку з карантином прийом громадян у сервісних центрах дізнатися потрібну інформацію можна дистанційно – через вебпортал Пенсійного фонду (http://portal.pfu.gov.ua). Кожний зареєстрований користувач цього зручного електронного сервісу – як з числа застрахованих осіб, так і пенсіонерів – має змогу постійно контролювати свого роботодавця, перевіряти розмір своєї офіційної заробітної плати, сплату страхових внесків, період загального страхового стажу та отримувати багато іншої корисної інформації з соціального і пенсійного забезпечення. Оперативно дізнаватись про сплату страхових внесків і зарахування страхового стажу можна також через СМС-інформування, підключивши зазначену послугу в Особистому кабінеті на вебпорталі.

Отож контролюйте ситуацію щодо сплати внесків та дбайте про набуття страхового стажу заздалегідь, щоб забезпечити собі гідне пенсійне майбутнє.

 

 

 

peredplata