Білоруська ніч протестів: 120 затриманих по країні, 4 у реанімації

За даними правозахисного центру “Весна”, вже відомо про щонайменше 120 затриманих силовиками учасників протестів у різних частинах Білорусі

Про це повідомляється на телеграм-каналі центру, передає Еспресо.TV.

Зі списками можна ознайомитися тут чи тут.

Четверо осіб отримали настільки серйозні травми, що наразі вони перебувають у реанімації, інформує блог Nexta_live, у якого 517 тис. підписників.

  • Нагадаємо, ввечері 9 серпня, після того як державний екзит-пол заявив про нібито переобрання президента Лукашенка на шостий поспіль термін безперервного правління, що триває з 1994 року, в основних містах Білорусіі почалися масові протести за участю тих, хто вважає переможницею виборів Світлану Тихановську.
  • Силовики застосовували сльозогінний газ, гумові кулі й світлошумові гранати. Є тяжко поранені та затримані.
  • Відразу після завершення голосування на президентських виборах у Білорусі тисячі людей вийшли на вулиці майже в усіх містах. Проти мітингарів ОМОН застосував сльозогінний газ, світлошумові гранати та водомети.

    За попередніми офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг у першому турі виборів з результатом майже 80 відсотків – прихильники опозиції заявляють про тотальні фальсифікації, йдеться у сюжеті ТСН.

    Акції протесту розпочалися після оголошення екзит-полів результатів виборів президента Білорусії. Люди масово вийшли на вулиці з протестами в багатьох містах. Найбільше їх у столиці – Мінську. Туди ще від ранку пригнали чимало ОМОНу, спецтехніки. Центр міста заблокований силовиками, вони розганяють мітингувальників, затримують їх. Люди у відповідь відбивають затриманих, стаються сутички.
    У Білорусі заблокували інтернет. 

    У кількох білоруських містах Кобрино, Ліда і Жодіно, правоохоронці та війсьокові стали на сторону мітингувальників. ОМОН опустив щити і відмовився від протидії протестувальників, які вийшли на вулиці.

    Тим часом у Мінську правоохоронці затримують протестувальників. Найбільше їх саме  у столиці  – Мінську. Туди ще з ранку неділі пригнали чимало ОМОНу, спецтехніки. Центр міста заблокований силовиками, вони розганяють  мітингувальників, затримують їх. Люди у відповідь відбивають затриманих, стаються сутички. Мітингувальник почали зводити барикади із сміттєвих баків.
    Кореспондентка телеканалу “Белсат”, яка перебуває у Стели переможців повідомила про початок штурму барикад. За її словами, міліція використовувала водомети та світлошумові гранати.

    За словами кореспондентки, ОМОН відтіснив протестувальників від барикад. Вона також додала, що міліція почала стріляти гумовими кулями, зокрема в бік людей, які з балконів спостерігали за тим, що відбувається.Крім того, тисячі демонстрантів стягуються до Стели переможців у Мінську і до Палацу спорту, який розташований недалеко від неї. Учасники акції протесту йдуть проспектами Машерова і Переможців.Безпосередньо біля Стели, за повідомленнями білоруських ЗМІ, перебувають до 10 тисяч осіб. Вони скандують: «Йди» і «Міліція з народом» на адресу ОМОНу, який перекрив вулиці та проспекти, що ведуть до місця протестів.

     

    У мережі повідомляють про першу смерть на протестах. Про це пише Телеграм-канали NEXTA Live і наводить фото чоловіка, який лежить на землі. “За попередньою інформацією, молода людина загинула”, – пише видання. З фото помітно, що у чоловіка є поранення на обличчі. Також на цьому ж каналі повідомляють про щонайменше 4 людей, які перебувають в реанімації.

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    У кількох містах Блорусії – Вітебськ, Бобруйськ, Барановичі на вулиці вийшов величезний кількатисячний натовп людей. Тож силовики або просто стояли і спостерігали за їхніми діями, бо не мали чого протиставити, або відступили, як у Барановичах.
    ОМОН опустив щити й перед протестувальниками в Пінську – 130-тисячному місті на півдні Білорусі. Там же глава районного виконкому вийшов на переговори з протестувальниками. Це відбулося після того, як понад пів тисячі протестувальників заблокували райвиконком.Також менш людні протести збиралися й в інших містах Білорусі. Зокрема й у зовсім маленьких населених пунктах.
    Протести у Білорусі переростають у справжні криваві сутички із правоохоронцями. Якщо спершу силовики взагалі не давали ніяких коментарів щодо того, що відбувається у країні, то після масового поширення фото закривавлених протестувальників визнали, що зброю застосовували .Силовики кажуть, що були змушені вдатися до таких заходів. Про це повідомила прессекретарка МВС Білорусі Ольга Чемоданова у інтерв”ю. Протестувальників у відомстві назвали “учасників масових безладів”. Тим часом офіційний сайт МВС Білорусі “впав” і не доступний, відповідно, офіційної заяви правоохоронних органів щодо подій поки немає.

peredplata