На Буковині Глибоцька селищна територіальна виборча комісія утворила округи раніше терміну

Глибоцька селищна ТВК утворила виборчі округи для голосування на місцевих виборах  на день раніше, аніж передбачено виборчим законодавством, тобто 4 вересня.  Члени ТВК, станом на 5 вересня, ситуацію не коментували, посилаючись на те, що у них вихідний, а приміщення ТВК закрите.  

7 вересня заступниця голови Глибоцької ТВК Інна Білоус прокоментувала ОПОРІ ситуацію наступним чином: «В законі зазначено, що округи мають бути сформовані не пізніше 5 вересня, а про те, що раніше не можна утворювати – такого не вказано».

Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області, розповідає: «Спеціально для таких, не до кінця зрозумілих формулювань виборчого кодексу, ЦВК готує роз’яснення, щоб конкретно розуміти календарний план підготовки та проведення виборчих процедур». 

Зауважимо, що відповідно до  Роз’яснення Центральної виборчої комісії від 28 серпня 2020 року, рішення про утворення виборчих округів приймаються ТВК після початку виборчого процесу, тобто з 5 вересня. У суботу, 5 вересня, члени ТВК не прокоментували це рішення, аргументуючи це тим, що спостерігачі ОПОРИ телефонують їм у вихідний день.

За результатами засідання Глибоцької селищної ТВК утворено 3 виборчі округи: перший –  смт Глибока,  другий – села Димка, Михайлівка, Червона Діброва та Опришени, третій – села Стерче, Слобідка, Черепківці та Новий Вовчинець. Про це повідомляє ресурс ГлибокаInfo.

Згідно з пунктом 1.7 Роз’ясненням ЦВК, рішення про утворення виборчих округів приймається територіальною виборчою комісією після початку виборчого процесу, однак не пізніш як на другий день виборчого процесу.

Відповідно до частини 4 статті 199 Виборчого кодексу багатомандатні виборчі округи з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) утворюються відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів.

Згідно з частиною 3 статті 201 Кодексу територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

За  матеріалами Громадянської мережі ОПОРА  у  Чернівецькій області

peredplata