Місця для агітації у Чернівцях досі не підготовлені: стенди заповнені комерційною рекламою або взагалі відсутні.

У Чернівцях затвердили  місця для розміщення агітації під час проведення місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня. Спостерігачі ОПОРИ  перевірили місця для розміщення агітації: за деякими адресами стендів не знайшли, а там, де вони є – переважно заповнені комерційною рекламою.

Стенди для розміщення агітації ще не використовуються за призначенням, водночас, за деякими адресами їх взагалі немає. Зазначимо, що чимало місць для розміщення агітації у Чернівцях поки не облаштовані та зайняті комерційною рекламою.

За адресами: Хотинська 49, Хотинська 49 Б, Героїв Майдану 56, Героїв Майдану 60, Заводська 19, Піівденно-Кільцева 25, Руська 26, Руська 235,  Руська 248 А, Руська 250 А,Руська 251, Головна 27, Головна 143 та на Соборній площі – стендів для розміщення агітації не знайдено.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

За адресами: Головна, 126-А, Хотинська 2,  Руська 88, Руська 194 А, Героїв Майдану 87, Південно- Кільцева 21, Головна 265 – інформаційні стенди є, щоправда або порожні, або заповнені комерційною рекламою.

 
 
 
 

За адресою вулиця Заводська 56 А-Д не зрозуміло, де має бути розташований стенд, оскільки адреса нечітка – це житловий район, де знаходиться декілька багатоповерхових будинків. За словами спостерігача ОПОРИ, стенд за цією адресою знайти може бути проблематично.

Згідно з розпорядженням міського голови №325-р від 4 серпня 2020 року місця для агітації у Чернівцях підготують до 15 вересня включно.

Також нагадуємо, що відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. А згідно з частиною 2 цієї ж статті, агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. Відповідно до частини 3 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

За словами радниці з юридичних питань Тетяни Юзвяк Виборчий кодекс України (стаття 53) вимагає від місцевих органів виконавчої влади відвести місця для агітації та обладнати їх уже 5 вересня. Однак у місцевої влади ще є можливість виправити ситуацію до 15 вересня – дня офіційного старту висування кандидатів та подальшої їх реєстрації відповідними ТВК. Тобто кандидати повинні отримати змогу розміщувати свої агітаційні матеріали в обладнаних владою місцях вже на наступний день після своєї реєстрації. На разі можна констатувати формальне порушення закону, проте фактично порушення прав суб’єктів виборчого процесу відсутнє, адже на разі у нас немає зареєстрованих кандидатів.

 

За коментарями звертайтеся:

Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області, тел.: +380932319531, e-mail: bstaryk@gmail.com

Анна Ноголь, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +380978653860

peredplata