У Чернівцях комуналка зросте: за що будемо платити більше

Тарифи на комунальні послуги наступного року зростуть.

Вже відомо, що у Чернівцях подорожчають водопостачання та вивезення сміття, йдеться у публікації “МБ”.

 

Водопостачання. У “Чернівціводоканалі” вже відбуваються громадські обговорення щодо підвищення тарифів на водопостачання. І вже з першого січня ціна може зрости. Але запевняють, що суттєвого підвищення не буде.

“Ми подали документи до НКРЕКП щодо підвищення тарифів. Тариф доводиться підвищувати через зростання мінімальної зарплати, подорожчання електрики, хімічних реагентів”, – сказав начальник “Чернівціводоканалу” Борис Максимюк.

На 2021 рік у водоканалі заклали тариф 23,5 гривні за куб водопостачання та водовідведення. Наразі чернівчани сплачують за водопостачання майже 20 гривень.

Водночас комунальники зазначають, навіть після підвищення тариф буде одним із найнижчих в Україні. Крім того, він і надалі залишатиметься економічно необгрунтованим.

Вивезення сміття. Минулого року у Чернівцях суттєво зросла ціна на вивезення сміття. Тариф одразу зріс на 10 гривень. Тепер за вивезення сміття чернівчани сплачують 23 гривні з людини. Прогнозований новий тариф може зрости майже вдвічі.

“Компанії, які виграють конкурс на вивезення сміття у Чернівцях, мають розробити новий тариф і подати його на виконком. У тариф має бути закладено 100% сортування сміття, вивезення великогабаритного сміття та абонплата. Так передбачено законом. За вивезення великогабаритного сміття орієнтовно потрібно сплачувати 4,5-5 гривень, за сортування – 1,5-2 гривні. Приблизно тариф може зрости до 40 гривень на місяць з людини”, – розповідає начальник “Чернівціспецкомунтрансу” Олександр Летучий.

Запроваджувати новий тариф будуть ближче до весни.

Тепло. Тарифи на централізоване опалення у Чернівцях наразі є найнижчими в Україні. Гігакалорія теплової енергії у житлових будинках коштує 1204 гривні. Для порівняння, в Івано-Франківську ця вартість становить 1408 гривень. У будинках, де немає лічильників, вартість тепла становить 27,9 гривні за метр квадратний, в Івано-Франківську – 43,78 гривні. Поки що про підвищення цього тарифу нічого не кажуть.

Начальник “Чернівцітеплокомуненерго” Олександр Меленчук пояснює, на підвищення тарифів накладено мораторій, хоча ціна тарифу вже давно збиткова, а підприємство – у критичному стані.

Електрика. Виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Бойко заявив, що електроенергія для населення повинна подорожчати вже у першій половині 2021 року. Адже, за його словами, тариф є вкрай низьким.
У “Чернівціобленерго” підвищення тарифів не коментують і конкретних цифр не знають. Лише пояснюють – тарифи поки що залишаються незмінними – 90 копійок за кВт при споживанні до 100 кВт, більше ніж 100 кВт – 1,68 гривні за Квт. Підвищення тарифів можливе лише після затвердження їх у НКРЕКП. Поки що такої інформації немає.

peredplata