Кулаки Кремля. Як влаштована приватна армія Віктора Медведчука

Ілля Ківа і Патріоти – За життя, Віктор Чорний і Шторм. Хто готовий захищати інтереси кума Путіна Медведчука в Україні

 

В Україні багато великих бізнесменів мають приватні міні-армії. Коли ти кум Володимира Путіна і лідер проросійської партії ОПЗЖ – питання наявності збройних загонів приймає стратегічне значення. LIGA.net проаналізувала, хто входить до армії Віктора Медведчука, звідки ці люди беруться і чому правоохоронці роблять вигляд, що не помічають цього. Хто створює картинку для проросійських каналів, хто першим буде захищати антимайдан – в матеріалі LIGA.net.

МЕДІЙНИЙ ПОЛК

24 листопада в Києві біля посольства США пройшла акція “проти зовнішнього управління“. Чоловік у масці американського мільярдера Джорджа Сороса на повідку тримав дівчину в українському національному костюмі. Сценка супроводжувалася виступами нардепів від ОПЗЖ, які віщали на тлі глядачів із партійними прапорами.

 

Глядачів можна поділити на дві категорії. З одного боку, звичайні пенсіонери, частина яких була без масок. З іншого, чоловіки міцної статури, які дуже переживали за своє здоров’я і поголовно були в масках. Це представники організації Патріоти – За життя (ПЗЖ), яку очолює нардеп від ОПЗЖ Ілля Ківа.

Метаморфоза Ківи. У 2014-2017 роках Ківа позиціонував себе як проукраїнський патріот, який був командиром батальйону в структурі МВС і радником міністра Арсена Авакова. У серпні 2017 року Ківа погрожував “стирати з лиця землі любителів руского міра“. У 2019 був обраний до парламенту від ОПЗЖ і в ефірах каналів Медведчука заявляв, що “ніхто не заборонить йому спілкуватися із сім’єю в Москві“.

Офіційно ПЗЖ були презентовані в червні 2020-го. Своєю метою Ківа називав “боротьбу за мир” і “захист героїчного минулого предків”. На практиці ці люди охороняють акції ОПЗЖ.

 
Це звичайні титушки під кришуванням громадської організації. Немає ніякого ідеологічного базису. Це люди, які звикли заробляти гроші таким способом, – волонтер Роман Сініцин

Співрозмовники LIGA.net із правого руху сходяться на думці, що ПЗЖ створюють потрібну картинку для пулу телеканалів, підконтрольних Медведчуку: 112, ZiK і NewsOne. “Вони ніде не анонсують свої акції. Навіть для поліції акція під посольством США була несподіванкою. Акцію на Софійській площі вони робили взагалі о шостій ранку. Пошикувалися, пофотографувалися і роз’їхалися. Вони все роблять по-тихому”, – говорить волонтер Роман Сініцин.

На думку ексглави штабу полку Азов Владислава Соболевського, організація Ківи була створена перед місцевими виборами для посилення протистояння проукраїнській частині населення з проросійською. “Було завдання залякати і мобілізувати свій електорат, щоб отримати хороший результат на виборах. На користь цього говорить те, що після виборів активність організації дуже знизилася”, – говорить він у коментарі LIGA.net.

Цю версію підтверджує співрозмовник LIGA.net у керівництві МВС: “Є Нацкорпус Білецького. Медведчук захотів створити альтернативу. Щоб на період місцевих виборів у ОПЗЖ був фізичний захист”.

У Медведчука було завдання створити свій охоронний загін. Це класична історія за гроші і звичайні спортсмени, – співрозмовник у керівництві МВС

За оцінками опитаних LIGA.net фахівців із вуличних рухів, умовний кістяк організації Ківи становить близько 20 осіб. Частина з них отримує місячну оплату, розмір якої може стартувати від $1000. Всі інші набираються під кожну окрему акцію. Регіональним куратором ПЗЖ є Олег Ширяєв – і це дуже цікава постать.

ДОВІДКА. Життєвий шлях Ширяєва дуже схожий на біографію Ківи – він теж був близький до Арсена Авакова. У 2014 році він був одним із засновників роти поліції Східний корпус у структурі МВС в Харківській області і брав участь у війні на сході України. У 2015 році особисто від Авакова отримав нагородну зброю. У 2018 році рукостискання міністра змінилося звинуваченнями. Ширяєв був заарештований за спробу рейдерського захоплення елеватора в Харківській області. Однак щонайбільше через місяць Ширяєв вийшов на свободу під заставу 1 млн грн. Примітно, що його адвокатом тоді був Олексій Кучер – нещодавно звільнений ексглава Харківської ОДА. У серпні Ширяєв став одним із керівників організації ПЗЖ.

Раптову зміну амплуа Ширяєв пояснює “розчаруванням у псевдопатріотичних структурах”. “Вони – маріонетки на політичному ринку. Будь-який олігарх, який має гроші, може звертатися до них, і вони виконують брудну роботу. Для мене це неприйнятно і тому я тут”, – заявив він LIGA.net.

 

За словами Ширяєва, в організації вже більше 1000 осіб, а представництво ПЗЖ є в кожній області. Правда щодо публічної діяльності організації цього не скажеш. На сторінці Патріотів можна знайти звіти про активність виключно з південно-східних регіонів. А на акції в Києві під проводом Ківи збирається 100-150 осіб.

Акція ПЗЖ 28 жовтня 2020 року в День визволення України від нацистських загарбників (відео – Ян Доброносов)

При цьому постійного членства в організації немає, каже Соболевський. “Коли потрібно зібрати людей в Полтаві, вони телефонують до кримінальних кіл у Харківській, Луганській і Сумській областях. І титушки за 1000 грн погоджуються постояти на акції. При цьому на кожній акції завжди нові титушки. У них постійно змінюється склад”, – пояснює він.

Цю ж суму (1000 грн) називає і екскомандувач полком спецпризначення Дніпро-1 і нардеп восьмого скликання від Народного фронту Юрій Береза. “На акціях використовується масовка зі спортзалів, яка набирається завдяки сарафанному радіо”, – зазначив він LIGA.net.

Соболевський каже, що в невеликих районних центрах, звідки в основному набираються спортивні хлопці, люди не особливо розбираються в політиці і хапаються за будь-яку можливість заробити. “І їм фактично наосліп і не пояснюючи, що саме буде, пропонують роботу. У чатах часто пишуть “Робота. Чернігів. Три години. Оплата 1000 за фактом”. І люди погоджуються. Вони можуть навіть не мати проросійських поглядів, але через фінансовий фактор зраджують самі собі”, – зазначив він.

Водночас в областях є регіональні куратори, які відповідають за пошук масовки на акції. В Одесі організацією керує Ярослав Мудрий, який був помічником депутата Одеської облради від Євросолідарності Віталія Свічинського. А в Сєверодонецьку Луганської області за діяльність Патріотів відповідає Віталій Невеселий, який очолює відділ молоді та спорту місцевої міськради.

 

У Запоріжжі організацією керує Михайло Бажанов. Людина з такими ж ініціалами до березня 2020 року працювала заступником начальника управління Нацполіції в Запорізькій області. Крім того, акції Патріотів відвідує Олександр Аганін, директор запорізької охоронної компанії Миротворець і помічник Ківи в парламенті.

У Дніпрі помічником глави місцевого осередку ПЗЖ є Віталій Гуленок, який за часів президентства Віктора Януковича працював у дніпропетровському управлінні МВС. При цьому на презентації дніпровського осередку був присутній кікбоксер Олександр Багацький, який очолює ще одне громадське формування Безпечне життя. За його словами, його організація “патрулює вулиці і стежить, щоб ніхто не порушував закон”.

На камери обличчя показує тільки кістяк Патріотів – За життя. Інші крім медичних масок одягають кепки і капюшони, що не дозволяє їх ідентифікувати. Більш того, на деяких фотографіях обличчя учасників розмиті і нагадує це скоріше кримінальну хроніку, ніж громадську діяльність.

Куратор Патріотів Ширяєв не бачить в цьому нічого поганого. “Вони нікого не соромляться. Хтось є ветераном МВС або працює в правоохоронній структурі і йому імпонує наша організація. Щоб не було проблем на роботі, людина має право це зробити”, – пояснив він. І запевняє, що його організація працює виключно на волонтерських засадах.

За словами Ширяєва, його організація “не ставить перед собою завдання мати зброю”, хоча особисто у нього воно є. При цьому в соцмережах ПЗЖ можна знайти відео, на якому одеські активісти організації стріляють із вогнепальної зброї і відпрацьовують тактику поведінки на масових акціях, яка нагадує тренування силовиків.

Ширяєв пояснює, що багато членів організації мали відношення до силових структур. “Не бачу нічого поганого, якщо раз на тиждень люди стріляють у тирі. І не розцінюю це як підготовку до чогось. Люди кайфують і їм це подобається. Вони прийшли на тренування і випустили пару”, – говорить він.

Співрозмовники LIGA.net сходяться на думці, що ПЗЖ – це історія виключно за гроші без ідеології. “Для них головне – гроші. Ідеологія використовується як ширма”, – говорить Береза.

ОХОРОННИЙ ПОЛК

Поряд із Ківою засновником ПЗЖ є нардеп від ОПЗЖ Віктор Чорний. Він, у свою чергу, один із чотирьох власників детективного охоронного агентства Шторм (до цього Сварог) і віцепрезидент федерації бойового самбо України. Почесним президентом федерації є Медведчук, а президентом – Ельхан Велієв, який періодично відвідує акції ПЗЖ.

Шторм – це приватна фірма, яка забезпечує охорону Медведчука і його об’єктів. Кістяк Шторму складається з 20-30 спеціально навчених людей. Серед них – ексспівробітники Беркута і міліції часів Януковича, – Соболевський

Головний офіс Шторму знаходиться в центрі Києва на вулиці Васильківській і саме там в грудні 2019 року СБУ проводила обшуки. За версією слідства, співзасновник фірми Костянтин Іванов разом зі своїм підлеглим Олександром Єременком збували замовникам дані із закритих баз. Зокрема, матеріали стеження за людиною коштували 50 000 грн на добу, а трафік одного телефонного номера – 8 000 грн. Іванову і Єременку повідомили про підозру, а справу передано до Печерського суду Києва.

В рамках цієї ж справи в грудні 2019 року СБУ провела обшук на території бази “Козак” на Трухановому острові, яка до недавнього часу (якщо вірити прокуратурі і рішенню суду) служила тренувальним табором для бійців Шторму. В ході обшуку СБУ вилучила десятки газових балонів і запалів.

Ще один співзасновник Шторму Іван Бойченко був керівником підрозділу МВС із боротьби з організованою злочинністю і активістом руху Медведчука Український вибір. А помічником нардепа Чорного працює Олег Вознюк. У декларації його дружини зазначено, що Вознюк – співробітник Шторму. У коментарі Радіо Свобода Чорний заявив, що серед його помічників п’ятеро – співробітники Шторму, які раніше працювали в МВС і СБУ.

ДУХОВНИЙ ПОЛК

Крім фізичного захисту Медведчук витрачає ресурси на захист “канонічного православ’я”. Однак, тут монополії у Медведчука немає, і він “конкурує” з іншими політиками з табору Партії регіонів – Вадимом НовинськимСергієм Ківаловим і Сергієм Льовочкіним. За словами Берези, в кожному чоловічому монастирі УПЦ МП знаходиться “від 100 бойовиків, переодягнених у попів і підконтрольних російським спецслужбам”.

Синіцин і Соболевський кажуть, що в областях є “ідейні козачки”, які охороняють храми УПЦ МП. За їхніми словами, ці “козачки” складають кістяк, контрольований російськими спецслужбами. І коли потрібно захистити якийсь храм, то як і в випадку з ПЗЖ включається фактор грошей і набираються спортсмени, які забезпечують силову підтримку.

Найбільш активно акції із захисту храмів УПЦ МП проходили після надання томосу Православної церкви України, коли релігійні громади намагалися зібратися і прийняти рішення щодо переходу до лона ПЦУ. Однак і зараз фіксується агресивна поведінка “прихожан” УПЦ МП. У лютому 2020 року в Чернігівській області шанувальники УПЦ МП побили священика ПЦУ. А на початку жовтня невідомі погрожували розправою священикам храму ПЦУ в Закарпатській області.

ПРИВИД ОПЛОТУ

Співрозмовники LIGA.net впевнені, що спецслужби повинні припиняти діяльність загонів, подібних ПЗЖ.

Ключове питання до СБУ. Чому вони допускають і терплять ці рухи. Або їм це вигідно, або вони не працюють у цьому напрямку. Хоча це очевидний проросійський елемент, з яким потрібно працювати, – Сініцин

Соболевський вважає, що Патріоти – За життя – це сила, яка буде зустрічати російські окупаційні війська в разі військового вторгнення: “Це умовні козачки в Криму і харківський Оплот 2014 року. Це перші люди, які будуть захищати новий можливий антимайдан”.

За його словами, в кожному місті є певне проросійське лобі, яким не займається СБУ. Соболевський впевнений: потрібно дивитися ширше і шукати подібні “сплячі” структури в країні. Тому що, коли Путін захоче ескалації і почне військовий наступ в Україні, то до цих “сплячих” проросійських елементів буде вливатися набагато більше грошей і вони будуть набагато активнішими.

“Зараз у загону Ківи легка проросійська риторика і, на жаль, заяви про “відродження скрєп” в Україні не є злочином. Ними може зайнятися СБУ, якщо вони почнуть кричати “Путін, прийди!”, але тоді може бути пізно. З іншого боку , ними потрібно займатися, оскільки це професійні титушки, яких фінансує проросійський політик”, – упевнений Соболевський.

LIGA.net звернулася до СБУ із проханням прокоментувати діяльність силових структур Медведчука, однак у відомстві відмовилися від відповіді. У свою чергу співрозмовник LIGA.net у керівництві МВС запевнив, що ситуація “знаходиться під контролем”.

“Після серпневих подій під Харковом, ми попередили всі сторони, що не дамо розвиватися цій історії. Структури були поставлені на місце”, – зазначив він. За словами співрозмовника, перспектив у організації Ківи немає і його ідеї закінчаться разом із грошима.

Гітлер’югенд теж спочатку створювався як ідеологічна організація, яка стежить за порядком у суспільстві. А закінчилося це все Другою світовою. А рускій мір передбачає повернення втрачених територій, – Береза

Переоцінювати вплив силових структур Медведчука теж не варто, вважають співрозмовники LIGA.net. “Вибори закінчилися. Ця історія потихеньку зійде нанівець. Люди їх не підтримують. Все виключно за гроші. Їх би вже не було, якби правоохоронці працювали на 100%”, – говорить Соболевський.

 
Александр Смирнов

креативный директор рекламного агентства TABASCO, президент Клуба арт-директоров Украины

 

peredplata