Палата представників США оголосила імпічмент Трампу.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Вашингтона:
-Палата представників Конгресу США в середу схвалила резолюцію про імпічмент президента Дональда Трампа.
Документ, в якому Трамп звинувачується в “підбурюванні до заколоту” через протести у Вашингтоні 6 січня, набрав 231 голос “за” з боку демократів і 10 голосів республіканців. Це це рекорднe в історії США число конгресменів, які проголосували проти президента з власної партії.
197 конгресменів з республіканської партії проголосували проти. І тим не менше, імпічмент Трампа набрав максимальну підтримку в палаті за всю історію таких голосувань.
Тепер обвинувальний висновок повинен бути переданий в Сенат, де процедура перетвориться в судовий процес.
Конгресмени планують зробити це якомога швидше. “Той факт, що він (Трамп) йде, не повинен зупиняти нас від притягнення до відповідальності за поведінку, яка, як вважають багато хто з нас, є зрадницькою і злочинною”, – заявив MSNBC лідер демократичної більшості в палаті представників Стенлі Хойер.
Відтак Дональд Трамп став першим в історії США президентом, якому імпічмент був оголошений двічі. Перший відбувся в груднi 2019 року за зловживання владою та перешкоджання конгресу, але тоді Сенат його виправдав.
Зараз верхня палата конгресу знаходиться на канікулах, які триватимуть до 19 січня, і щоб розглянути імпічмент потрібно скликати екстрене засідання. Для цього потрібне схвалення обох партій, але лідер республіканської більшості Мітч Макконнел не планує підтримувати ініціативу демократів.
Це означає, що сенат зможе розглянути справу Трампа вже після його відходу з посади. Для імпічменту потрібно 67 з 100 голосів сенаторів – іншими словами, повинні проголосувати “за” всі демократи (50 осіб) і як мінімум 17 республіканців.
В цьому випадку Трамп уже ніколи не зможе висуватися на виборні посади в США.
 
 
 
 

peredplata