У Молдові визнали неконституційним закон про особливий статус російської мови

Закон ухвалили незадовго до інавгурації президентки Майї Санду (Фото: Konstantin T via Flickr)

Конституційний суд Молдови визнав неконституційним закон, який надавав російській мові статус мови міжнаціонального спілкування. Про це повідомляє NewsMaker.

 

Звернення ініціювали депутати парламенту Октавіан Цику, Діну Плингеу і Марія Чобану. Вони вважають, що використання російської мови для міжетнічних відносин завадить інтегрувати нацменшини в молдавське суспільство. Цику наголосила, що прирівнювання російської мови до румунської підриває основи Конституції Молдови.

 
 

В.о. міністра юстиції Фадей Нагачевський і глава юридичної комісії парламенту Василь Боля закликали відхилити звернення депутатів, але суд прийняв їх аргументи і визнав закон неконституційним.

Парламент Молдови ухвалив закон про статус російської мови 16 грудня, незадовго до інавгурації президентки Майї Санду. Закон передбачав, що жителі Молдови зможуть звертатися до держустанов, органів держвлади і підприємств російською або державною мовою, а держслужбовці за запитом громадян мають перекладати документи і приймати заяви російською.

Також в документі було сказано, що «держава має створити всі умови для використання і розвитку російської мови як мови міжнаціонального спілкування».

 
 

 

Санду перемогла на виборах президента Молдови за підсумками підрахунку 100% голосів виборців. Її підтримали 57,72% жителів країни.

Після перемоги Санду парламент Молдови ухвалив низку суперечливих законопроєктів, зокрема про позбавлення президента контролю над Службою інформації та безпеки, що обмежувало його повноваження. Партія Санду оскаржила обмеження повноважень президента в Конституційному суді, і суд тимчасово призупинив дію закону.

peredplata