До уваги буковинців: як діяти, якщо пропущено строк на прийняття спадщини?

Спадкові правовідносини завжди були особливо актуальними. Досить часто зустрічаються випадки, коли спадкоємці пропускають встановлений законом строк на прийняття спадщини з різних причин. У даній статті ми розкриємо основні положення щодо строків спадкування, поважності причин пропущення прийняття спадщини та як діяти, якщо строк на прийняття спадщин все ж таки пропущено.

Статтею 1270 Цивільного кодексу України встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється шестимісячний строк, який починається з часу відкриття спадщини. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, коли особу оголошено померлою (у судовому порядку). Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти або не прийняти спадщину.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку з дня відкриття спадщини він не заявив про відмову від неї.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Статтею 1272 Цивільного кодексу встановлено, якщо спадкоємець протягом шестимісячного строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Отже, як діяти у таких випадках? Якщо наявні інші спадкоємці, то за їх письмовою згодою спадкоємець, який пропустив строк, може подати заяву до нотаріуса за місцем відкриття спадщини про її прийняття. Нагадуємо, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна. Якщо спадкоємці не надають згоди або вони відсутні, то єдиним шляхом вирішення даної проблеми є звернення до суду для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, однак єдиною умовою надання судом додаткового строку є поважність причин пропуску шестимісячного строку. Згідно судової практики, поважними причинами є: тривала хвороба спадкоємців; велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;  перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, оскільки кожний випадок володіє особливими ознаками.

Дана інформація не є вичерпною, за більш детальним роз’ясненням можете звернутись  до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0372) 51-36-14.

Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Івана Підкови, 2. Телефон: (0372) 56-25-85 (Садгора).

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

Перелік Бюро правової допомоги у районах Чернівецької області можна знайти на сайті безоплатної правової допомоги https://www.legalaid.gov.ua/

 

 

peredplata