Позбавлення батьківських прав: підстави та процедура

Досить часто трапляються такі ситуації, коли один із батьків нехтує своїми обов’язками і не бере участі у вихованні та утриманні своєї дитини. Крайнім заходом впливу на таких недобросовісних батьків є процедура позбавлення батьківських прав, яка безумовно є однією з найбільш емоційно складних справ.

Позбавлення батьківських прав застосовується судом, якщо батьки:

  1. не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
  2. ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини;
  3. жорстоко поводяться з дитиною;
  4. є хронічними алкоголіками або наркоманами;
  5. вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
  6. засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

До суду із позовом про позбавлення батьківських прав може звернутись один із батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Нагадуємо, у разі якщо до суду звертається один із батьків, то такий позов має відповідати інтересам дитини, а не бути наслідком відсутності взаєморозуміння між матір’ю і батьком дитини. Особа, яка позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку по утриманню дитини (сплати аліментів та інших додаткових витрат).

Дана інформація не є вичерпною, за більш детальним роз’ясненням можете звернутись  до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0372) 51-36-14.

Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Івана Підкови, 2. Телефон: (0372) 56-25-85 (Садгора).

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

Перелік Бюро правової допомоги у районах Чернівецької області можна знайти на сайті безоплатної правової допомоги https://www.legalaid.gov.ua/

 

 

peredplata