Як запобігти аграрному рейдерству напередодні відкриття ринку земель?

Громадська Антирейдерська платформа презентувала Практичні рекомендації із запобігання і протидії рейдерству під час Антирейдерського форуму «Захист аграріїв в умовах відкриття ринку земель» за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Аграрне рейдерство — це дуже небезпечне явище для економіки країни, яке має суттєвий вплив на зниження інвестиційної привабливості аграрного сектору й загрожує дискредитацією земельної реформи. При цьому, через запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, проблема подолання аграрного рейдерства зараз стає ще більш актуальною.

Успішність рейдерських атак на аграрні підприємства пояснюється тим, що більшість власників дрібного аграрного бізнесу вживають недостатніх заходів для захисту своїх активів від можливих посягань загарбників. Зазвичай це пов’язано з тим, що на практиці дрібним і середнім сільськогосподарським підприємствам не вистачає фінансово-матеріальних ресурсів, щоб винайняти професійних захисників і протистояти нападникам під час рейдерського захоплення. Саме тому виникає нагальна потреба у поінформованості аграріїв про вигідні, надійні й ефективні інструменти протидії рейдерам і у сприянні набуттю навичок здорової агресії задля захисту їхнього власного бізнесу.

Під час заходу Сергій Кубах, керівник напрямку земельної реформи, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), наголосив на важливості практичних рекомендацій: «Практичні рекомендації щодо протидії рейдерству стосуються всіх: держава має слідкувати за дотриманням законодавства, а професійне середовище і громадськість – несприйняття суспільством проявів рейдерства. Громадяни та бізнес мають подбати про свою безпеку завчасно через обов’язкове внесення даних про себе до офіційних кадастрів і реєстрів та не давати можливість рейдерам користуватися прогалинами в законодавстві і недосконалістю правовстановлюючих документів». 

Практичні рекомендації із запобігання і протидії аграрному рейдерству розроблено Громадською антирейдерською платформою для агровиробників, місцевих фахівців та органів місцевого самоврядування. Ольга Матвіїв, директор громадської організації “Бізнес Варта”, представила Громадську антирейдерську платформу у складі ГО “Бізнес-Варта”, Всеукраїнської Аграрної Ради, Всеукраїнської асоціації громад, Національної асоціації адвокатів України, Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області та її діяльність: «Платформа об’єднала зусилля різних організацій, які працюють у напрямку рейдерству, захисту власності та інвестицій в економіку України. Кожен з нас окремо, має свій профільний досвід, а разом ми створимо ефективну систему бар’єрів з протидії рейдерству у всіх його проявах, станемо двигуном удосконалення системи захисту майнових прав у аграрному секторі, підвищимо правову культуру аграрного бізнесу та населення».

Завантажити Практичні рекомендації із запобігання і протидії рейдерству: https://bit.ly/2Rnukcj 

peredplata