У буковинця, який напав з ножем на чоловіка у монастирі, виявили психічні розлади

Чернівецький апеляційний суд залишив без змін ухвалу суду першої інстанції, якою до 36-річного чоловіка були застосовані примусові заходи медичного характеру

 Про це повідомляє Чернівецька окружна прокуратура.

Так, наприкінці грудня 2020 року ухвалою Садгірського районного суду  м.Чернівці було задоволено клопотання прокурора та застосовано до 36-річного мешканця Новоселицького району за вчинення суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч.3 с.15, ч.1 ст.115 КК України, примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Не погодившись з таким рішенням суду, адвоката законний представник особи подали апеляційну скаргу, в якій просили скасувати вказану ухвалу та закрити кримінальне провадження.

На апеляційну скаргу прокурор Чернівецької окружної прокуратури подав заперечення, в якому просить залишити апеляційну скаргу без задоволення, а ухвалу районного суду – без змін, вказуючи на законність та обґрунтованість оскаржуваного судового рішення і безпідставність доводів апелянтів.

Зокрема, у червні 2016 року, 36-річний мешканець Новоселицького району, перебуваючи на території чоловічого монастиря у с. Кулівці, колишнього Заставнівського району, на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, вчинив словесну суперечку з потерпілим, у ході якої наніс останньому ножем один удар в область черевної порожнини, спричинивши тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент його заподіяння. Після цього, потерпілий почав тікати, а нападник – наздоганяти потерпілого та наносити удари ножем, на ходу.

Довести свій злочинний умисел до кінця 36-річному мешканцю Новоселицького району не вдалось, оскільки потерпілий забіг в одне з приміщень монастиря, де в ситуацію втрутились сторонні громадяни, обеззброїли нападника та припинило його злочинну діяльність.

У ході досудового розслідування було проведено судово-психіатричну експертизу, за результатами якої встановлено, що 36-річний нападник страждає хронічним психічним розладом, а тому не може усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Під час апеляційного розгляду колегія суддів апеляційного суду зазначила, що висновки Садгірського районного суду м.Чернівці про винуватість 36-річного мешканця Новоселицького району у вчиненні суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч.3 ст.15, ч.1 ст.115 КК України, відповідають фактичним обставинам справи та ґрунтуються на зібраних у справі доказах, які детально досліджені в судовому засіданні і в їх сукупності та взаємозв’язку дана правильна юридична оцінка. 

 

 

peredplata