На Буковині триває ОПЗ “Мак”: поліція нагадує про відповідальність за вирощування маку та коноплі

З 21 травня до 23 вересня цього року співробітники поліції здійснюють комплекс оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «МАК» для виявлення та знищення незаконних посівів нарковмісних рослин. Окрім цього, правоохоронці стежать, щоб суб’єкти господарювання, які легально вирощують мак і коноплі, не допускали витоку наркосировини в незаконний обіг.

Відповідно до чинного законодавства, для легального культивування снодійного маку і конопель необхідно мати спеціальні ліцензії та дозволи Національної поліції на здійснення цього виду господарської діяльності. У разі недотримання цих вимог порушникам загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність.

Зокрема, стаття 106-2 (Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель) Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф у розмірі 306-1700 гривень за нелегальний посів до 100 рослин снодійного маку чи до 10 рослин конопель з конфіскацією незаконно вирощених нарковмісних рослин.

За незаконний посів або вирощування від 100 до 500 рослин снодійного маку чи від 10 до 50 рослин конопель настає кримінальна відповідальність. Такі дії караються штрафом від 1,7 до 8,5 тисяч гривень або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

У разі нелегального вирощування більше 500 рослин снотворного маку чи більше 50 рослин конопель порушнику загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

Закликаємо громадян дотримуватися чинного законодавства. А якщо вам відомі випадки незаконного культивування нарковмісних рослин – прохання повідомити на спецлінію поліції «102».

peredplata