В Україну не впускатимуть росіян, які отримали щеплення “Спутником-V” — ДПСУ

7 червня Кабінет міністрів дозволив українцям та іноземним громадянам під час в’їзду (повернення) на територію України надавати ПЛР-тест, тест на антиген або документ про вакцинацію. Водночас до країни не впускатимуть громадян Росії, які зробили щеплення вакциною “Спутник-V”, оскільки вона не затверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

Про це у коментарі Суспільному повідомив речник Державної прикордонної служби, Андрій Демченко.

“В кілька останніх днів фіксуємо в тому числі громадян Російської Федерації, які слідуючи в Україну, представляють довідку про вакцинацію, зроблену вакциною “Спутник-V”. Оскільки дана вакцина не входить до переліку, затверджених ВООЗом, прикордонники не визнають дану довідку і таким громадянам відмовляють у в’їзді в нашу країну”.

За його словами, за останні дні до України не пустили близько 15 громадян РФ, які слідували через наземні пункти пропуску через кордон України з Росією.

Також він додав, що зміни, які 7 червня оприлюднив уряд, вони фактично набули чинності і вони застосовуються на державному кордоні: “Вони розширили перелік документів, які дозволяють іноземцям в’їжджати у нашу країну на час карантину, а громадянам України — уникнути самоізоляції при наявності цих документів”.

Зокрема на додачу до обов’язкового поліса страхування, який діяв раніше, відтепер необхідно надавати або ж негативний ПЛР-тест, або ж негативний експрес-тест, або ж довідку про повну вакцинацію.

“Водночас, вакцина має бути затверджена і внесена до переліку ВООЗ. У разі відсутності одного з цих документів — прикордонники відмовляють у в’їзді іноземцям в нашу країну”, — резюмував Демченко.

Що відомо про “Спутник-V”

Гам-КОВІД-Вак, торгова марка “Спутник-V” — вакцина проти коронавірусної хвороби COVID-19, розроблена російським Національним дослідницьким центром епідеміології і мікробіології імені Гамалії.

10 грудня 2020 року цією вакциною розпочалася масова вакцинація від коронавірусу в РФ. Дані про ефективність і випробування вакцини розкритикували західні експерти. Попри це, в опублікованому пресрелізі розробники російської вакцини стверджують, що її ефективність “на 42-й день після першої ін’єкції перевищує 95%” (всього потрібно дві ін’єкції з перервою у три тижні).

Що відомо

  • 7 червня Україна спростила умови в’їзду для туристів.
  • В останній день саміту лідерів Європейського Союзу 25 травня прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що ЄС слід дозволити своїм мандрівникам, що повертаються у власні країни, проходити експрес-тест або самотестування на COVID-19 замість ПЛР-тестів, які є значно дорожчими.
  • Українські сертифікати вакцинації вже погодилися визнавати Угорщина, Молдова, Туреччина. Відповідна домовленість також досягнута з урядом Грузії.
  • Станом на ранок 10 червня в Україні зафіксовано 1 785 нових випадків захворювання на COVID-19, що на 400 більше, ніж за минулу добу. Серед них — 77 дітей та 73 медпрацівники.
  • За 9 червня в Україні від коронавірусної хвороби COVID-19 вакцинували 55 573 людини, переважна більшість з яких отримали першу дозу щеплення. З початку вакцинації в Україні щеплено понад 1,3 млн осіб.
  • 63% українців готові зробити щеплення проти коронавірусу, якщо матимуть таку можливість.
  • Людям, які перехворіли на COVID-19, рекомендують робити щеплення проти коронавірусу через шість місяців після одужання.

peredplata