“Хто, куди йде, чи на нього чекають” – до Чернівецької мерії обмежили вільний доступ турнікетом

Турнікет у коридорі Чернівецької міської ради встановили за власні кошти, не за державні. Запустять його у дію наприкінці наступного тижня. Наразі записують чиновників міськради та депутатів, щоб їм видати спеціальні карточки-пропуски.

Про це розповів секретар міськвиконкому Сергій Добржанський пише molbuk.ua

Наразі турнікет стоїть загорнутий у целофан. Охоронці зізнаються, що й самі ним ще не вміють користуватися.

Сам Сергій Добржанський називає себе не ініціатором встановлення турнікету, а виконавцем. А появу цієї конструкції пояснює тим, що без неї у міськраді небезпечно.

“Я вийшов із громадського сектору і є противником всіляких обмежень. Але нам надійшли приписи СБУ та поліції з рекомендаціями, щоби доступ до міськради став не те що обмеженим, а контрольованим”, – пояснює Добржанський.

За його словами, у квітні, коли у Чернівцях відбувалися антитерористичні навчання, хтось проніс до кабінетів ратуші бомбу. Вона виявилася бутафорською, та все ж нагнала страху на працівників – мовляв, так можуть пронести і справжню.

“Також траплялися випадки, коли СБУ нам повідомляла, що у них на руках документ із міської ради з мокрою печаткою. Тобто хтось сторонній заходив до відчинених кабінетів і виніс документ. Добре, що це не якийсь дуже важливий документ, але все одно це доступ до таємної інформації”, – додає Сергій Добржанський.

Тому вирішили до припису правоохоронних органів дослухатися і вільний доступ до ратуші обмежити. Кого пропускати, вирішуватиме охоронець, в якого буде пульт від турнікету.

“Тепер охочих зайти до міськради запитуватимуть – хто, куди йде, чи на нього чекають. Якщо не чекають, то до кого хоче потрапити: на місці набиратимуть потрібного чиновника і запитуватимуть, чи той може прийняти візитера. Водночас до правого крила доступ вільний. А саме там знаходяться відділ звернень громадян, канцелярія, туристично-інформаційний центр”, – пояснює секретар виконкому.

Добржанський зауважує, що турнікет також допоможе підтримати тишу та спокій під час сесій міськради. Бо не всі заходитимуть відразу.

“Тепер громадяни зможуть спокійно прийти, розповісти про свої проблеми. Не буде балагану. Якщо вашого питання ще немає – сидите, чекаєте у 105-му кабінеті. Від групи мешканців може виступити один представник. Таким чином я бачу цю ситуацію”, – каже чиновник.

Також Сергій Добржанський запевняє, що турнікет встановлений за всіма нормами для маломобільних людей.

“Ми дуже прискіпливо дивилися, щоби був доступ маломобільним людям. Там є спеціальна хвірточка, повз яку будь-який візок спокійно проїде”, – каже.
Сергій Добржанський не заперечує, що на турнікет витратили особисті кошти. Пояснює це тим, що з бюджету процес би затягнувся на значно триваліший період.

“Це кошти наші особисті. Бо якби це були бюджетні кошти, ми би не встигли виконати припис”, – пояснює Добржанський.

Журналістів будуть пропускати за посвідченнями, а депутатів та працівників міської ради – за спеціальними картками. Їх ще не виготовили: наразі складають список.

Нагадаємо, 11 червня у коридорі на вході до Чернівецької міської ради встановили турнікет, який обмежуватиме прохід людей у ратушу. Це викликало широку хвилю обурення у чернівчан, серед яких також і представники провладної партії “Єдина Альтернатива”.

«Поки що записуємо»: у міськраді Чернівців пояснили, хто та як зможе пройти через турнікет

Пізніше секретарка міськради Марина Кирилюк висловила подив, чому чернівчан так обурило встановлення турнікету. Вона зауважила, що “всі будуть мати вільний доступ” до міськради, “хто має чіткі, правильні, зрозумілі цілі”.

«Поки що записуємо»: у міськраді Чернівців пояснили, хто та як зможе пройти через турнікет

 

«Поки що записуємо»: у міськраді Чернівців пояснили, хто та як зможе пройти через турнікет

 

«Поки що записуємо»: у міськраді Чернівців пояснили, хто та як зможе пройти через турнікет

peredplata