Чоловік погрожував підірвати гранату в Кабміні, його затримали. Що відомо про інцидент .

Вранці 4 серпня в Києві чоловік з гранатою в руках прийшов до будівлі Кабінету міністрів і погрожував її підірвати. Він увійшов через один зі входів у Кабмін і зокрема прокричав “Це захоплення будівлі! У мене бойова граната!”. Поліція і спецпризначенці прибули до будівлі, частину вулиці перекрили. Приблизно за годину, об 11:30 поліція повідомила про його затримання. Для цього правоохоронці привезли знайомого нападника і після недовгих перемовин він здався. Згодом стало відомо, що чоловіка звати Володимир Прохнич.

Суспільне було на місці події й розповідає що відомо про інцидент.

Чоловік погрожував підірвати гранату в Кабміні. Його затрималиКаріна Бугайченко / Суспільне

“У нього в руках була граната, яка могла зчинити шкоду і людям і будівлі. Це була бойова граната”, — розповів під час брифінгу після затримання чоловіка голова Національної поліції Ігор Клименко. Він повідомив, що затриманого звинувачують одразу у порушенні кількох статей Кримінального кодексу, серед яких захоплення заручників. Санкція статті передбачає ув’язнення до 15 років.

Чоловік погрожував підірвати гранату в Кабміні. Його затрималиКаріна Бугайченко / Суспільне

Клименко зазначив, що підозрюваний раніше мав черепно-мозкову травму, а напав на Кабмін через те, що “так склалися його життєві події”. Чоловіка доставили до Печерського управління поліції, де з ним працювали слідчий та процесуальний керівник. З якою метою він прийшов до адмінбудівлі та чого хотів домогтися, з’ясовується, повідомила Суспільному речниця прокуратури Києва Надія Максимець.

“В загальних рисах: невдоволення роботою держустанови та неналежне фінансове забезпечення колишніх військовослужбовців”, – зазначила Максимець.

Як відбувалося затримання

За словами голови Нацполіції, для того, щоб затримати чоловіка, правоохоронці викликали його друга Василя і він після короткої підготовки провів перемовини з нападником.

“Поліція встановила всіх знайомих і патрульна поліція доставила Василя на це місце. Василь поговорив з ним і знайшов слова, він його послухав і здався”, — розповів Клименко. Також поліція оприлюднила відео операції:

Що відомо про затриманого

Поліція не назвала імені затриманого. За словами його друга, який також був на місці подій, чоловік — колишній боєць “Айдару”. Його звати Володимир. Згодом правоохоронці підтвердили, що це Володимир Прохнич.

“Враховуючи і його поранення, і побутовий рівень життя, можливо десь у людини і зіграло, що він порушив закон”, — розповів чоловік і додав, що затриманий працює на станції технічного обслуговування.

Микола Греков, офіцер запасу ЗСУ спілкувався із Володимиром з 2014 року. Суспільному він сказав, що вони разом проходили службу в батальйоні “Айдар”: “Володя був сапером”.

“Можу схарактеризувати його тільки з позитивного боку, реально геройський хлопець. Після демобілізації зробив підприємство, на якому працювали його колеги-учасники АТО. Потім підписував контракт і ще раз ходив на службу. Був двічі поранений, має нагороди, дуже позитивна людина”, – додав він.

На думку Грекова, дії Володимира пов’язані із тим, що нещодавно помер його товариш: “Також він обурений бездіяльністю держави до учасників АТО. Пішов до Кабміну… Я зв’язую все, що відбулося з ПТСР, який міг відбутися”.

Як зазначили у громадській організації “Бучанська Варта”, Володимир Прохнич брав участь у подіях Революції Гідності і потім відправився добровольцем до батальйону “Айдар”, де був командиром розвідувально-диверсійної групи саперів.

“В ході боїв отримав 4 контузії, 2 поранення та повсякденно, ризикуючи собою, рятував життя, як бійців ЗСУ, так і громадян України в зоні бойових дій. За ці вчинки був неодноразово відмічений державними нагородами, в тому числі орденом “За Мужність” ІІІ ступеня від президента України”, — повідомила організація і додала, що через контузії та поранення Прохнич став інвалідом ІІ групи.

Це, як вважають у “Бучанській Варті, могло стати причиною його дій у Кабміні і тому просять розглядати інцидент не як кримінальну справу, а як прояв “нервово-психологічної травми”, викликаної участю у бойових діях.

Голова Жіночого ветеранського руху Андріана Сусак закликала “не робити ніяких висновків” щодо інциденту і опублікувала фото з Володимиром із Печерського управління поліції Києва.

“Ми (Жіночний ветеранський рух — ред.) є, з Консультативної ради при ОП були, з Мінветеранів були. Адвокати є. Прошу, хто готовий взяти на поруки — відгукніться… Також прошу характеристики від усіх, хто знав чи працював (організацій)”, — зазначила волонтерка.

5 серпня, суд має призначити йому запобіжний захід.

peredplata